Gwendolyn Rutten oogst storm over vrije vaccins

Gwendolyn Rutten. ©BELGA

'Covid-19-vaccins zouden een publiek goed moeten zijn. Geen patenten, geen monopolies.' Met die tweet heeft Gwendolyn Rutten veel stof doen opwaaien. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is 'not amused'.

Gewezen Open VLD-voorzitster Rutten is na haar vertrek uit de Melsensstraat, waar het hoofdkwartier van Open VLD ligt, niet uit beeld verdwenen. Geregeld laat ze van zich horen, in een 'freedom of speech'-stijl, die de liberalen niet altijd even goed uitkomt.

Haar jongste wapenfeit is een tweet waarin ze ervoor pleit dat vaccins 'publiek goed' zijn. Achter die tweet gaat de redenering schuil dat de risico’s bij de ontwikkeling van een vaccin normaal gezien bij de farmasector liggen, maar nu door de overheden met belastinggeld wereldwijd zijn afgedekt. Daarom kunnen volgens Rutten de lusten ook niet alleen voor de farmabedrijven zijn, en kan men bij de verdeling van het vaccin niet zuiver de markt laten spelen.

Maar toch kreeg Rutten de wind van voren. Gewezen minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) stelde zich op Twitter de vraag: 'Sire, zijn er nog liberalen?' Hij wees erop dat het dankzij de vrije markt is dat er zo snel vaccins ontwikkeld zijn.

Dat de N-VA de tweet van Rutten gebruikt om nog eens op de liberalen te schieten, mag niet verbazen. Maar ook in blauwe kringen werden de wenkbrauwen gefronst. 'Is deze account gehackt', vroeg een liberaal zich sarcastisch af.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert was 'not amused' en zette de puntjes op de i. 'De liberalen staan voor waardering van het vrij initiatief', tikte hij zijn voorgangster vriendelijk op de vingers.

Rutten kreeg wel rugdekking van de econoom Paul De Grauwe, die ooit nog in het parlement zat voor Open VLD. Ook De Grauwe wijst erop dat de overheden het de 'farmareuzen' erg comfortabel hebben gemaakt door op voorhand honderden miljoenen vaccins te kopen en te betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud