Hackers viseren bankiersysteem Belgische bedrijven

©RV DOC

Computercriminelen hebben een ingenieus virus bedacht om de 35.000 Belgische bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen die internetbankieren via het ‘Isabel’-systeem, te bestelen. Er zijn al onderzoeken geopend bij de parketten van Brussel en Veurne nadat Isabel-klanten aanzienlijke geldsommen zijn kwijtgespeeld. Dat vernam De Tijd.

Begin deze week presenteerde de bankenfederatie Febelfin nog hoopvolle statistieken over de fraude met internetbankieren, maar achter de schermen is er de jongste weken grote ongerustheid over hackers die het gemunt hebben op de 35.000 ‘Isabel’-klanten: van grote bedrijven en overheidsinstellingen tot vrije beroepen en zelfstandigen.

Dankzij Isabel kunnen ze hun transacties met verschillende banken regelen en integrereren in hun boekhoudsystemen. Zowel het parket van Brussel als dat van Veurne voeren al onderzoeken naar klanten die veel geld zijn kwijtgespeeld door de computercriminelen. Dat bevestigen de respectievelijke parketwoordvoerders Jennifer Vanderputten en Filiep Jodts aan De Tijd.

Het is alsof de fraudeur zelf achter het toetsenbord zit. Hij wacht tot de gebruiker even van zijn plaats is om geldtransacties aan te maken.
Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat

Onder andere alle notarissen kregen een waarschuwing over het probleem doorgestuurd van Isabel via de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Bart Van Opstal van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat bevestigt dat een notaris ‘een groot bedrag’ is ontfutseld door de hackers.

Virus-scanners

De waarschuwing is behoorlijk verontrustend. ‘Het is alsof de fraudeur zelf achter het toetsenbord zit’, luidt het. ‘Hij wacht tot de gebruiker even van zijn plaats is om geldtransacties aan te maken. Transacties tekenen kan de fraudeur niet. Wanneer hij dat wil doen, zal de kaartlezer van de gebruiker piepen. Het risico is dat de gebruiker reflexmatig zijn pincode invoert. Zo tekent hij onbewust de frauduleuze transacties.’

Alleen een ‘harde reset’ van de computer kan nog soelaas bieden. Ook wie niet vermoedt dat hij al is besmet, wordt aangeraden om preventief zo’n reset te doen. Dat komt er op neer dat u de stroomkabel van uw pc of de batterij van uw laptop eruithaalt terwijl de computer aanstaat. Alleen zo kan het virus verdwijnen. Een soft reset volstaat niet.
Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat

Elke computer kan besmet worden zodra iemand de bijlage opent van een mail die de criminelen rondsturen. ‘Helaas kunnen virus-scanners de malware momenteel nog maar zeer moeilijk opsporen en verwijderen’, gaat de waarschuwing verder. Alleen een ‘harde reset’ van de computer kan nog soelaas bieden. Ook wie niet vermoedt dat hij al is besmet, wordt aangeraden om ‘preventief’ zo’n reset te doen. Dat komt er op neer dat u de stroomkabel van uw pc of de batterij van uw laptop eruithaalt terwijl de computer aanstaat. Alleen zo kan het virus verdwijnen. ‘Een soft reset volstaat niet’, luidt het.

Maar bedrijven, zelfstandige en vrije beroepen die vermoeden dat ze al bestolen of besmet (bijvoorbeeld omdat hun computer trager werkt of het Isabel-systeem regelmatig uitvalt) moeten snel zijn. ‘Iedere seconde telt’, klinkt de waarschuwing. Zij mogen de pc niet meer afzetten omdat ander sporen voor verder onderzoek verloren gaan. Zij moeten wel meteen de netwerkkabel uit hun computer halen en de wifi afzetten. ‘Dien dan klacht in bij de politie.’

Struisvogelpolitiek

De politiecomputerteams van Brussel en Veurne hebben dus al onderzoeken geopend op basis van bestolen Isabel-klanten, bevestigt ook Kaatje Natens, de woordvoerster van de federale politie. Naast de klachten van de klanten overweegt ook Isabel een klacht in te dienen.

Als netwerk houden we stand, maar de hackers viseren de computers van de gebruikers en proberen vanuit het buitenland toe te slaan en de klant een rechtmatige betaling te laten uitvoeren.
Bart Van De Sompele
Woordvoerder Isabel

Bij Isabel zegt woordvoerder Bart Van De Sompele dat de ‘intensiteit van de pogingen om Isabelklanten op te lichten verhoogd is’. ‘Als netwerk houden we stand, maar de hackers viseren de computers van de gebruikers en proberen vanuit het buitenland toe te slaan en de klant een rechtmatige betaling te laten uitvoeren. We raden klanten aan hun antivirusprogramma up-to-date te houden. Ze mogen ook zeker niet hun kaart in de lezer laten: dat is een open poortje waar de hackers misbruik van maken. Maar we moeten er niet flauw over doen: we weten dat kmo’s en zelfs grotere bedrijven vaak onvoorzichtig zijn met hun computers en vooral bezig zijn met hard werken. Terwijl de hackers steeds meer bedrijven dan particulieren viseren, waar ze ook meer geld kunnen buit maken.’

Bij de notarissen zit de schrik er intussen danig in. Eén notaris heeft al een groot bedrag kwijtgespeeld en de preventieve maatregelen om dat te vermijden, zijn niet zo duidelijk, vinden ze. Een notaris klaagt anoniem over de ‘struisvogelpolitiek’ bij Isabel. ‘Wij zijn gelukkig gewaarschuwd via onze federatie, maar Isabel zou toch alle bedrijven moeten aanschrijven? De waarschuwing over de hacking is zelfs niet meer te vinden op hun website.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud