Handelstekort daalt met een derde in 2013

Het grootste containerschip ter wereld meert aan in Zeebrugge. ©Photo News

Het tekort op de Belgische handelsbalans is in 2013 met 35 procent gedaald tot 7,3 miljard euro. De vermindering van het deficit is vooral te danken aan de stijging van de export, blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

Het handelstekort is wat groter dan verwacht. Het INR raamde het deficit midden februari op basis van voorlopige cijfers op slechts 6,5 miljard euro.

De uitvoer groeide vorig jaar met 1,9 procent tot een recordhoogte van 244,4 miljard euro. De invoer steeg slechts met 0,3 procent tot 251,7 miljard, eveneens een record.

De verbetering van de handelsbalans is uitsluitend te danken aan de handel met de landen van de Europese Unie (EU). Het tekort van de zogenaamde intracommunautaire handel zakte met 5,9 miljard tot 12,2 miljard. De export naar Frankrijk (+1,5 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (+0,9 miljard) steeg het meest, terwijl de import uit Nederland (-1,5 miljard) en Duitsland (-1,3 miljard) flink daalde.

Het overschot van de handel met niet-EU-landen daalde met 2 miljard tot 5 miljard. Dat is te wijten aan een forse stijging van de invoer uit Rusland (+1,2 miljard) en Noorwegen (+1 miljard).

Een eerste raming voor januari 2014 suggereert dat de verbetering van de handelsbalans doorzet. Het handelstekort zakte in de eerste maand van het jaar met 0,9 miljard tot 1 miljard. De uitvoer groeide met 5,4 procent tot 20,6 miljard en de invoer met 0,5 procent tot 21,5 miljard.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud