‘Hebben we landmacht, luchtmacht én marine nodig?'

De marine afschaffen zou Vlaanderen treffen. ©BELGAIMAGE

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft gisteren de knuppel in het hoenderhok gegooid. In ‘De ochtend’ vroeg ze zich openlijk af of het Belgische leger nog moet bestaan uit een landmacht, een luchtmacht én een zeemacht.

Rutten blikte op Radio 1 vooruit op de federale en Vlaamse begrotingscontrole en benadrukte dat de overheidsuitgaven naar beneden moeten. Ze wil geen ‘crashdieet’, maar een duurzaam dieet. ‘Dat duurt misschien langer, maar het effect is veel beter’, aldus de liberale partijvoorzitster.

Ze greep de toekomst van het Belgische leger aan om haar pleidooi te onderbouwen. Binnenkort stelt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn strategisch plan voor, waarbij hij duidelijk zal moeten maken hoe het leger verder kan worden afgeslankt zonder aan slagkracht in te boeten. Vandeput heeft al laten verstaan dat hij niet wil kiezen tussen de landmacht, de luchtmacht of de zeemacht, ook al wordt al jaren gepleit voor een specialisatie van de krijgsmacht.

De NAVO deed de oefening al, en we moeten die zelf ook doen.
Gwendolyn Rutten
Voorzitster Open VLD

Rutten heropende gisteren dat debat, door de vraag op te werpen of het leger nog moet vasthouden aan de drie klassieke componenten. Ze verwees daarbij naar de opmerking van de adjunct-secretaris-generaal van de NAVO, Heinrich Brauss, die in een gesprek met Vandeput gepleit zou hebben voor het afstoten van de fregatten ten voordele van een forse luchtmacht. ‘De NAVO deed die oefening al en we moeten die zelf ook doen’, merkte Rutten op.

In 2006 stelde Johan Vande Lanotte, in zijn beginselverklaring als sp.a-voorzitter, al voor om het Belgische leger af te schaffen, of het minstens te halveren, en het te doen opgaan in een Europese defensiemacht. Het aantal manschappen zou dan kunnen worden gehalveerd van - toen nog - 40.000 naar 20.000. De kosten zouden met 40 procent kunnen worden verminderd. Het is zowat de oefening waar Vandeput anno 2015 budgettair voor staat.

©BELGA

Dat er keuzes zullen moeten worden gemaakt, is duidelijk. Maar het afschaffen van een van de componenten ligt communautair zeer gevoelig. Het afschaffen van de marine, waarop het NAVO-pleidooi voor het afstoten van onze fregatten zou neerkomen, zou volledig ten koste gaan van Vlaanderen. Zeebrugge is immers de basis van de zeemacht. Gewezen minister van Defensie André Flahaut (PS) stootte enkele jaren geleden al de mijnenvegers af, wat een zware slag betekende voor de ‘Vlaamse’ zeemacht.

Raken aan de luchtmacht zou de Waalse luchtvaartindustrie pijn doen. De marine afschaffen zou Vlaanderen treffen.

De luchtmacht afschaffen zou dan weer vooral Wallonië treffen. Florenne in de provincie Namen is zowat de belangrijkste luchtmachtbasis, waar een groot deel van de F16-gevechtsvliegtuigen gestationeerd zijn, evenals de B-Hunter’s, de onbemande vliegtuigen. Ook Kleine Brogel in Limburg is een belangrijke Vlaamse luchtmachtbasis, maar toch is de luchtmacht vooral voor Wallonië belangrijk. Heel wat spelers in de luchtvaartindustrie, met Sonaca als paradepaardje, zijn ermee verbonden.

De landmacht zit verspreid over het hele land, maar elke besparingspoging - die in de praktijk steevast neerkomt op het sluiten van een aantal kazernes - wordt ook altijd op een communautair weegschaaltje gelegd. En zelfs dan nog blijkt het bijzonder moeilijk om kazernes te sluiten, want er komt altijd wel weerstand van de lokale politici over de partijgrenzen heen.

©BELGA

Het resultaat van geen keuze te durven maken tussen de drie legermachten is dat bespaard wordt op de investeringsbudgetten en de manschappen, waarbij vooral de landmacht het kind van de rekening is. De performantie van het Belgische leger is er de voorbije jaren over de hele lijn op achteruitgegaan. En nu staat minister Vandeput voor een ingrijpende keuze. Het zal niet meer volstaan om hier en daar weer wat weg te besparen. Er zullen grote keuzes moeten worden gemaakt, wil hij budgetten kunnen vrijmaken om de F16-gevechtsvliegtuigen te vervangen door de nieuwe generatie van F35-jets. Als dat niet lukt, is de luchtmacht ten dode opgeschreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud