Heropstart Doel 1 niet voor meteen

©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

De Raad van State onderstreept dat de regering voor de verlenging van de levensduur van de kerncentrale Doel 1 de normale procedure moet doorlopen, wat snel enkele maanden kan duren.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) moet donderdag spitsroeden lopen voor de commissie Bedrijfsleven in de Kamer. De extra zitting komt er nadat de minister dinsdag een slechte beurt had gemaakt met een juridisch advies over het tien jaar langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2.

Doel 1 is dicht sinds februari. Normaal gezien zou Doel 2 in december gesloten worden. Maar Marghem kreeg van de regering-Michel de opdracht de twee kerncentrales tien jaar langer open te houden, om het uitvallen de twee 'scheurtjescentrales' Doel 3 en Tihange 2 deels op te vangen en zo het risico op een black-out te verminderen. 

Marghem moet daarvoor echter 'inbreken' in de wet op de kernuitstap en dat kan niet zo maar, bevestigde de Raad van State woensdagavond in een advies. Er is een 'gepaste evaluatie' nodig. Dat betekent onder meer een milieu-effectenrapport en een openbaar onderzoek met inspraak van alle belanghebbenden, wat al snel enkele maanden kan duren.

De groene oppositie voelt zich duidelijk gesterkt door het advies. 'Het is beslist. Doel 1 zal niet vóór de winter kunnen heropenen. De weg is open naar ons altenatief', tweette Jean-Marc Nollet van Ecolo, verwijzend naar zijn voorstel om 1.000 megawatt in te voeren vanuit Nederland. 

C'est terminé: Doel 1 ne sera jamais réouverte avant l'hiver. La voie s'ouvre pour notre alternative. http://t.co/AplCoZMhsK

Regeringspartij N-VA blijft het vertrouwen behouden in minister van Energie Marie-Christine Marghem, ook na de verwarrende en tegenstrijdige uitleg die ze dinsdag gaf in de commissie Bedrijfsleven van de Kamer. 'Het staat buiten kijf dat mevrouw Marghem kan aanblijven. We moeten haar eerst de kans geven om eens alles op een rijtje te zetten', zei N-VA-energiespecialist Bert Wollants donderdagmorgen in De Ochtend op Radio 1.

Wollants denkt dat Marghem sterk gefocust was op een aantal onderdelen van het dossier en daardoor het algemene beeld wat uit het oog verloor. Hij hoopt dat ze nu duidelijkheid zal scheppen, onder meer ook over wat er met de juridische nota's is gebeurd.

Het is volgens de N-VA'er belangrijk dat er weer sereniteit komt in dit belangrijk dossier. Vorige winter bestond de vrees voor een black-out in België. 'We moeten er absoluut voor zorgen dat het niet nog erger wordt qua elektriciteitsbevoorrading.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud