Advertentie

Hervorming brugpensioen schept chaos bij bedrijven

Kris Peeters, minister van Werk ©BELGA

De door de regering-Michel aangekondigde hervorming van het brugpensioen heeft in veel bedrijven tot grote verwarring geleid.

‘De telefoon stond de voorbije dagen roodgloeiend doordat ongeruste werkgevers om advies vroegen’, zegt Ellen Froeyman, juridisch adviseur bij de hr-dienstverlener SD Worx, die zelfs spreekt van ‘chaos’.

De bal ging aan het rollen toen de socialistische vakbond ABVV afgelopen weekend werknemers die volgens de huidige regels met brugpensioen kunnen, opriep zich uiterlijk op 22 oktober te laten ontslaan. In het regeerakkoord is opgenomen dat na die datum strengere voorwaarden gelden.

‘Als een werkgever vindt dat iemand met brugpensioen mag vertrekken, hebben wij dan ook aangeraden die medewerker uiterlijk op 22 oktober te ontslaan’, stelt Froeyman. ‘Het is de eerste keer dat we zoiets drastisch doen, maar door de onduidelijkheid konden we niet anders. Wetteksten zijn er nog niet.’

Als een werkgever vindt dat iemand met brugpensioen mag vertrekken, hebben wij dan ook aangeraden die medewerker uiterlijk op 22 oktober te ontslaan.
Ellen Froeyman
Juridisch adviseur SD Worx

Navraag wijst uit dat meerdere bedrijven ook effectief tot ontslag zijn overgegaan. ‘We hebben twee werknemers laten gaan die het niet zagen zitten om plots nog twee jaar langer te werken’, zegt Roland De Backer van het bouwbedrijf Canalco. Ook bij de chemiereus BASF is het aantal aanvragen voor brugpensioen toegenomen.

Zoals De Tijd gisteren al aankondigde, legt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) het kernkabinet donderdag een overgangsregeling voor. De deadline van 22 oktober wordt verschoven naar 31 december en de rechten van werknemers worden vastgeklikt. Wie vandaag aan de voorwaarden voldoet, blijft dat ook in de toekomst doen, ongeacht wat de nieuwe voorwaarden zijn. 'De regeling komt er ook op vraag van de werkgevers', zei Peeters donderdagochtend op Radio 1. 'Wie denkt dat dit een toegeving aan de vakbonden is, heeft het niet goed begrepen.'

‘Kris Peeters doet een belofte, maar er is nog geen officiële bevestiging’, zegt Chris Serroyen van de christelijke vakbond ACV. ‘Daardoor namen werknemers ook gisteren het zekere voor het onzekere en vroegen ze om hun ontslag. De chaos houdt dus aan.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud