Hervorming gewaarborgd loon jaar uitgesteld

Een hervorming van het gewaarborgd loon zou andere inspanningen die de lasten moeten verlagen ongedaan kunnen maken, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. ©BELGA

Na druk van de werkgeversorganisaties heeft de federale regering beslist de hervorming van het gewaarborgd loon met een jaar uit te stellen.

Bij de regeringsonderhandelingen was beslist dat werkgevers zieke werknemers vanaf 2015 twee maanden het gewaarborgd loon moeten uitbetalen. Nu is dat slechts één maand voor bedienden en zelfs minder voor arbeiders. Nadien betaalt het ziekenfonds een ziekteuitkering.

De regering schatte dat de hervorming 354 miljoen euro zou opleveren. De factuur zou bij de werkgevers belanden, al zouden die daar wel deels voor worden gecompenseerd.

Het Verbond van Belgische Ondernemingen heeft evenwel aangetoond dat de kosten voor de werkgevers een pak hoger liggen. De regering besloot de ingreep uit te stellen tot 2016.

‘Praktisch was het gewoon niet uit te voeren op zo’n korte termijn. Dat beseft men nu’, reageerde Karel Van Eetvelt donderdagochtend op De Ochtend op Radio 1. ‘ De maatregel kostte ook veel meer dan aanvankelijk gezegd. De regering was verrast door het effect.’

Van Eetvelt vreest bovendien dat de hervorming de andere inspanningen om de lasten te verlagen ongedaan zou kunnen maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud