Het regeerakkoord voor de gezinnen

Mobiliteitsbudget komt stap dichterbij. ©ANP

Het regeerakkoord heeft nog enkele opmerkelijke maatregelen in petto voor de gezinnen. Het mobiliteitsbudget komt een stap dichterbij, net zoals de loonbarema's op basis van prestaties in plaats van anciënniteit.

Mobiliteitsbudget

De meeste sociaal-economische ingrepen waren al bekend, maar er zijn nog enkele opvallende maatregelen die de particulier aangaan. Zo komt het mobiliteitsbudget een stapje dichterbij. Het mobiliteitsbudget is een fiscaal gunstig alternatief voor een bedrijfswagen. Werknemers kunnen een budget vrij besteden aan allerlei alternatieven, zoals de fiets, een wagen voor autodelen of het openbaar vervoer.

Tot nu toe was er voor een mobiliteitsbudget nog geen wettelijk kader, maar dat verandert nu. De nieuwe regering gaat een wettelijk kader uitwerken. Het is de bedoeling om de fiscaliteit van het woonwerkverkeer niet te sturend te maken. 

Barema's

De discussie erover gaat al even mee: moet een loon worden toegekend op basis van prestaties of op basis van anciënniteit en leeftijd. Anciënniteit is nu de dominante factor, maar de overheid lijkt de deur open te zetten voor een nieuw model. 'In het nieuwe model zullen de werknemers een loon ontvangen dat meer overeenstemt met hun competenties en productiviteit, in plaats van een loutere lineaire toename in functie van leeftijd en anciënniteit.' In hoeverre het evenwicht nu wijzigt, is niet duidelijk.

Studentenarbeid

 Het was al bekend, dat in het kader van de flexibilisering van de arbeidsmarkt, studenten meer zouden mogen werken. Tot nu mochten zij 50 dagen werken, maar de federale overheid wil dat nu veranderen in een maximumaantal uren. Dat is vooral voordelig voor studenten die maar een paar uurtjes per dag werken. Zij zijn niet langer een hele dag kwijt. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud