Hete sociale herfst barst in alle hevigheid los

©BELGA

De drie grote vakbonden - het ACV, het ABVV en het ACLVB - plannen een hete sociale herfst, uit verzet tegen 'het antisociaal federaal regeerakkoord'. Op 6 november komt er een nationale betoging, op 15 december leggen de bonden het land plat met een nationale staking. 'Dit regeerakkoord gaat de vuilnisbak in'.

Amper een week na het afkloppen van het federaal regeerakkoord, wijzen de drie grote vakbonden de geplande federale maatregelen al naar de vuilnisbak. Er dient zich een hete sociale herfst aan, waarschuwen ze, met een nationale betoging op 6 november en een nationale staking op 15 december. In november en december zijn er nog drie regionale stakingsacties, afwisselend in alle provincies van ons land. Maar het klapstuk is wel de nationale staking midden december, de eerste sinds 30 januari 2012. 

De vakbonden zijn misnoegd over het 'antisociale federale regeerakkoord', die de portemonnee van de gezinnen treft, maar geen inspanningen vraagt van de grootste vermogens. De doorn in het oog van de vakbonden is onder meer de indexsprong, die de lonen niet doet meestijgen met de stijging van de levensduurte. Ook ettelijke andere maatregelen uit het federale regeerakkoord, zoals de besparingen op vlak van pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen, schieten in het verkeerde keelgat. 

'Deze coalitie blijft doof voor de zorgen van de werknemers en bedient de werkgevers, vermogenden en beleggers', stellen de vakbonden in een gemeenschappelijk comuniqué. 'Als verdedigers van de werknemers en de mensen die aangewezen zijn op een uitkering, en als middenveldorganisatie, hebben wij als vakbonden de morele plicht dit akkoord naar de vuilbak te verwijzen', vult het ABVV aan. 

Het wordt zo voor de regering-Michel meteen een hete sociale herfst. Het blijft immers niet bij de nationale staking op 15 december, waarop de drie grote bonden het land compleet lam zullen leggen. Er komen ook nog momenten waarop de vakbonden hun achterban zullen informeren en sensibiliseren. Die personeelsvergaderingen kunnen in individuele bedrijven gepaard gaan met werkonderbrekingen. 

Er waren de afgelopen week al ettelijke indicaties dat de vakbonden niet gediend waren met het regeerakkoord zoals de regering-Michel dat in de steigers zette. Vooral aan de kant van de christelijke vakbond ACV was het ongenoegen heel zichtbaar, temeer omdat die vakbond zich in de steek gelaten voelde door CD&V. De vakbond posteerde zich afgelopen donderdag nog aan de deuren van het toetredingscongres van CD&V in Etterbeek om haar woede te uiten. 'Dit is de druppel die een emmer vol absolute horror doet overlopen', zo gaf ACV-voorzitter Marc Leemans aan. Het valt de vakbonden slecht dat - na de 'factuurregering' op Vlaams niveau - ook op federaal niveau met een indexsprong inspanningen gevraagd wordt. 

Bij een nationale staking ligt het land quasi compleet plat. Het openbaar vervoer ondervindt gevoelige hinder, net zoals de luchthavens en de havens. Ook de overheidsdiensten bij gemeenten en provincies dreigen dicht te blijven. Voor de NMBS is de datum van de staking extra opmerkelijk. In principe gaat de nieuwe dienstregeling op 14 december van start en is maandag 15 december de eerste echte test voor het nieuwe schema. Dat dreigt nu op de helling te komen. 

De staking kan uit werkgevershoek alvast op heel weinig begrip rekenen. 'De inkt van het regeerakkoord is amper droog, en er is duidelijk aangegeven dat de nieuwe regering een aantal zaken in overleg met vakbonden en werkgevers wil gaan uitvoeren. Dat men nu al naar het meest drastische wapen grijpt, en dreigt om het land plat te leggen, is onbegrijpelijk', klinkt het bij werkgeversorganisatie Voka. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud