Advertentie

Hoe Bart De Wever en Paul Magnette zich wapenden

‘Ik hoor Bart De Wever altijd kritiek uiten op het PS-model. Ik zou wel eens willen weten wat de N-VA eigenlijk wil’, zegt een strijdvaardige PS-voorzitter Paul Magnette. Het debat tussen beide kopstukken, georganiseerd door De Tijd en L'Echo, werd door Magnette en De Wever grondig voorbereid.

‘Ik ken niemand die de rol van Bart De Wever zou kunnen spelen’, lacht Paul Magnette op de vraag of hij net als De Wever ook een rollenspel heeft gedaan als voorbereiding op het grote debat. Magnette zit vandaag wel nog samen met de belangrijkste economische, fiscale en juridische adviseurs van de partij die hem met vragen zullen bestoken.

De Franstalige socialisten staan ervoor bekend dat ze zich tot in de kleinste details voorbereiden op debatten. Daar staat de 15-koppige studiedienst, ook wel de oorlogsmachine van de Franstalige socialisten genoemd, voor in. Het Institut Emile Vandervelde, dat onder leiding staat van Anne Poutrain, heeft ook nu een uitgebreide nota klaargestoomd, met oneliners en inhoudelijke argumenten om De Wever te kunnen verslaan.

Oorlogsmachine

Bart De Wever heeft dus redenen om er toch niet helemaal gerust op te zijn. Hij weet uit de maandenlange onderhandelingen met de PS in 2010-2011 hoe sterk de oorlogsmachine is die achter de Franstalige socialisten zit. In Vollezele, waar De Wever en Elio Di Rupo het fameuze herenakkoord onderhandelden, werd de N-VA voor het eerst geconfronteerd met de onuitputtelijke fichebak van de PS. ‘We wisten dat de PS een beroep deed op een sterke studiedienst en tal van experts. Maar ik was toch verwonderd toen ik tijdens de eerste echte regeringsonderhandelingen in Vollezele zag dat de PS over werkelijk alles fiches bijhoudt’, was achteraf te horen bij de N-VA. Soms wordt al grappend gezegd dat de studiedienst er in een uur tijd in zou slagen een dossier op te stellen over de seksuele geaardheid van mieren met een bijbehorende politieke opinie.

Het is die studiedienst die ook het programma van de PS heeft geschreven. ‘Het voordeel is dat ons programma realistisch is en duidelijk. En dat dat van de N-VA vaag is’, zegt Paul Magnette. ‘In elk debat dat ik al heb gehad met de N-VA verwijzen ze steeds naar de persconferentie van volgende week waar ze hun becijferd programma gaan voorstellen.’

De Franstalige socialisten zijn ervan overtuigd dat daar mogelijkheden zitten in het debat met De Wever. Als de N-VA’er afkomt met de bevriezing van de overheidsuitgaven om de begroting op orde te brengen, heeft Magnette een batterij aan argumenten klaar waarom dat volgens hen niet realistisch is.

‘Ik hoor Bart De Wever altijd kritiek uitten op het PS-model’, zegt hij. ‘Maar ik zou wel eens willen weten wat de N-VA eigenlijk zelf wil.’

Boegeroep

Om zich voor te bereiden heeft Magnette het programma van de N-VA helemaal uitgeplozen. ‘Maar ik zal in de eerste plaats het PS-programma verdedigen’, benadrukt de PS-voorzitter.

Toch heeft ook Magnette redenen om er niet helemaal gerust op te zijn. De Wever is een van de beste debaters van het land en hij heeft zich zeer grondig voorbereid. En Magnette mag dan zelf een zeer goede speecher zijn, in oneliners moet hij zijn meerdere erkennen in Bart De Wever.

Bovendien komt Magnette in een zaal terecht met veelal Vlaamse en Franstalige ondernemers, een publiek dat wellicht eerder een voorkeur heeft voor De Wever dan voor Magnette. Maandag op een ander debat werd Magnette al geconfronteerd met boegeroep uit de zaal.

Toch is Magnette niet bang. ‘Het is niet de eerste keer dat ik voor ondernemers ga spreken. Ik heb dat al gedaan voor de werkgeversorganisaties VBO en Unizo bijvoorbeeld. Ik verdedig het PS-programma met evenveel vuur, of dat nu voor een publiek van vakbondsmannen is of voor het publiek van De Tijd en L’Echo. Ik heb niets te verliezen.’

De Wever 

Hoe heeft Bart De Wever zich voorbereid op het debat met Paul Magnette? Door veel te studeren, is het antwoord. En door een ‘debattraining’ te ondergaan met Pol Van Den Driessche.

De Wever had in het weekend een verjaardagsfeestje van een van zijn kinderen, maar was er niet helemaal met zijn gedachten bij. Hij had van de studiedienst van de N-VA een bundeltje van zo’n 150 pagina’s meegekregen om in te studeren, ter voorbereiding van het debat met Magnette.

De studiedienst van de N-VA bezorgde De Wever alle cijfers en statistieken - van het Planbureau, de OESO, het IMF en Europa - die bruikbaar zijn om het PS-model en de regering-Di Rupo aan te pakken. ‘Want daarom is dit debat toch belangrijk en wordt er fel naar uitgekeken’, zegt De Wever. ‘De inzet van de verkiezingen is het N-VA-model, waarvoor in Vlaanderen veel steun is, versus het PS-model. Nu worden de inhoudelijke verschillen tegenover elkaar geplaatst.’

Niets aan het toeval overlaten, zo heeft De Wever zich altijd goed voorbereid voor elk groot debat. Een dag voor de clash met Magnette vond de generale repetitie plaats in een rollenspel met Pol Van Den Driessche, die ‘zeer bedreven is in de ambetanterik uit te hangen’. Het is trial and error, er is uitgetest wat werkt en wat niet, luidt het bij de N-VA. Trucs worden niet ingestudeerd, dat is niet de stijl van De Wever. Hij moet het hebben van zijn retorische talent. ‘Bart kan zich met zijn spraakvaardigheid altijd redden, zelfs als zijn argumenten niet heel sterk zouden zijn’, klinkt het.

Belangrijk bij de voorbereiding van een debat is ook dat goed wordt ingeschat wat de opponent zal brengen. ‘En dat is een onbekende’, zegt De Wever, ‘Ik heb Magnette nooit ontmoet, we hebben hem in de onderhandelingen met de PS nooit gezien. Ik ken zijn stijl niet, het is een beetje een raadsel. Al weten we natuurlijk wel dat de PS alle hervormingen, zoals de wachtuitkering, wil terugschroeven. En de loonkostenhandicap, daar hebben ze bij de PS nog nooit van gehoord. Ze zeggen zelfs dat de loonkostenhandicap niet bestaat. Dat is economisch negationisme’, zo geeft De Wever al een voorsmaakje van wat hij in petto heeft voor Magnette.

De inschatting is dat Magnette op zijn beurt de N-VA zal aanvallen als een partij ‘die een sociaal bloedbad’ zal aanrichten. En ongetwijfeld zal hij ervoor waarschuwen dat de N-VA het land opnieuw zal blokkeren, met verwijzing naar de 521 dagen. De Wever heeft zijn antwoorden klaar. En hij heeft een groot voordeel: hij speelt een thuismatch. Het publiek van De Tijd en L’Echo is niet meteen het publiek dat Magnette op handen draagt, is te horen bij de N-VA.

De Wever en de N-VA kennen inmiddels de PS ook goed, en andersom. Het is een wereld van verschil met 2010, toen de PS de N-VA niet had zien komen en De Wever & co ook niet voorbereid waren. Anecdotisch maar veelzeggend is dat De Wever toen nog op zoek moest gaan naar het gsm-nummer van Elio Di Rupo.

Inmiddels is de N-VA in sneltempo geprofessionaliseerd. Bij de Vlerick Managementschool kregen ze al heel wat partijkaders over de vloer, bijvoorbeeld om managementcursussen over veranderingsprocessen te volgen. De partij stuurde ook veel volk op cursus Frans. En natuurlijk is er knowhow gekomen tijdens de onderhandelingen na de verkiezingen van 2010. In de Vlaamse regering is op de kabinetten van Geert Bourgeois en Philippe Muyters ook kennis opgebouwd.

En de N-VA heeft onder leiding van hoofdeconoom Guy Clémer een eigen studiedienst uitgebouwd, die inmiddels tien man telt. De Wever heeft ook de economische flank, waar de N-VA zwak stond, versterkt met figuren zoals Johan Van Overtveldt en de gewezen spoorbaas Marc Descheemaecker.

Al maken ze zich bij de N-VA geen illusies: de partij zal nooit de oorlogsmachine zijn die de PS is. Maar in een debat staat De Wever zijn mannetje, daar is men nogal gerust op.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde service

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud