Advertentie

Hoge Raad Justitie stelt fraude vast bij magistratenexamen

De Hoge Raad voor de Justitie zegt dat open communicatie over de zaak nodig is om het vertrouwen te herstellen. ©ANP XTRA

Bij het examen om magistraat te worden heeft een lid van de jury begin dit jaar de vragen doorgespeeld aan een kandidaat. Dat zegt de Hoge Raad voor de Justitie, die een strafonderzoek vraagt.

Twee maanden geleden heeft bij het Nederlandstalig examen om magistraat te worden, een kandidaat de vragen op voorhand gekregen van een jurylid. Hij is ook op de hoogte gehouden van laatste wijzigingen aan het examen. Een bijkomend element is dat de kandidaat het kind is van twee magistraten.

De Hoge Raad voor Justitie meldde zondagavond dat hij de fraude heeft vastgesteld. 'Wij zijn diep geschokt en teleurgesteld dat de fraude kon gebeuren', zegt Hilde Melotte, voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie. 'Elk onbegrip is terecht.'

De kandidaat en het jurylid hebben de fraude toegegeven in een gesprek met de overige leden van de examencommissie. Het jurylid nam ook ontslag uit de Hoge Raad voor de Justitie.

Strafonderzoek

Zelf kan de Hoge Raad na de melding geen bijkomende stappen zetten. Aan de procureur-generaal is gevraagd een strafonderzoek en een tuchtprocedure op te starten. Volgens de Hoge Raad moet dat onderzoek sereen verlopen maar is de open communicatie van zondagavond nodig 'om het vertrouwen van burgers in Justitie te verdienen'.

Omdat niet duidelijk is of het om een alleenstaand geval gaat, is beslist de schriftelijke proef strafrecht en verbintenissenrecht, die werd afgelegd in januari, nietig te verklaren. Iedereen die aan het examen deelnam, moet het dus opnieuw afleggen.

Het betrokken jurylid zetelde de afgelopen drie jaar in meerdere examencommissies. Daarom kan niet worden uitgesloten dat ook andere kandidaten over voorkennis beschikten. Het strafonderzoek zal dat moeten uitwijzen.

In België kan je alleen magistraat worden na geslaagd te zijn voor een examen georganiseerd door de Hoge Raad voor de Justitie. Na dat examen volgt een gerechtelijke stage. Het examen staat alleen open voor juristen met op zijn minst twee jaar juridische beroepservaring.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.