Homans wil leefloners verplicht aan het werk zetten

De Antwerpse OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) wil mensen die een leefloon trekken, verplicht aan het werk zetten als tegenprestatie. Wie weigert, moet volgens Homans zijn uitkering verliezen. Volgens haar komt 95 procent van de leefloners in aanmerking voor een job. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg maandag.

Homans reageert op een nieuwe wet in Nederland. Nederlanders die een bijstandsuitkering krijgen, moeten vanaf medio 2014 gedurende een of meerdere dagen per week een tegenprestatie leveren, bijvoorbeeld het proper maken van de straten.

In Antwerpen worden leefloners al ingezet om klusjes op te knappen. 'Maar we kunnen ze daar momenteel niet toe verplichten. Anders fluit de rechtbank ons terug', zegt Homans. 'Met een intensieve begeleiding kunnen we mensen met een leefloon nochtans opleiden om knelpuntvacatures in te vullen.'

De Antwerpse OCMW-voorzitter vraagt dat de federale overheid de wet aanpast zodat dit mogelijk wordt. Voor leefloners van binnen de EU krijgt het OCMW slechts tweederden van het leefloon terugbetaald door de federale overheid. Meer mensen laten doorstromen naar de arbeidsmarkt zou het OCMW dus veel geld besparen.

Minister van Werk en voormalig Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck (sp.a) vindt het geen goed idee om een leefloon af te nemen van mensen die een tegenprestatie weigeren. Ze denkt bijvoorbeeld aan universitairen die een leefloon krijgen omdat ze nog niet lang genoeg hebben gewerkt om een werkloosheidsuitkering te krijgen. 'Moeten die mensen dan de straten gaan schoonvegen? Ik vind van niet. De tegenprestatie die je aanbiedt, moet in verhouding staan tot de persoon aan wie je dat vraagt. Je moet mensen geen tegenprestatie laten doen, enkel en alleen omdat ze geld krijgen van de staat. Die motivering is verkeerd.'

De Coninck kaatst bal terug naar Homans' partijgenoot Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk. Vlaanderen zet te weinig in op activering, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud