Honderden plaatsen voor asielzoekers gezocht in explosief klimaat

©Photo News

De ophef over de brandstichting in een gepland asielcentrum komt er op een moment dat honderden nieuwe plaatsen nodig zijn. Het aantal asielaanvragen piekt opnieuw.

De aangestoken brand in een toekomstig opvangcentrum voor 140 asielzoekers in het Limburgse Bilzen zindert na. Het gerecht onderzoekt niet alleen de brandstichting maar ook de racistische haatpraat over de brand op sociale media. Daarbij krijgen de daders steun, met als rode draad dat de brand is ‘wat je krijgt als je niet luistert naar de mensen door de poorten wagenwijd te blijven openzetten’.

De discussie is losgebarsten of de brandstichting een gevolg is van het opgeklopte politieke klimaat rond migratie en identiteit. Vanuit linkse hoek wordt met de vinger gewezen naar rechts en vooral het Vlaams Belang. Dat voerde lokaal campagne tegen de komst van het asielcentrum.

De partij won de verkiezingen op 26 mei ook met de boodschap dat voor asielzoekers en migranten de rode loper wordt uitgerold, terwijl Vlamingen na 40 jaar werken amper pensioen en sociale zorg krijgen.

Extra munitie voor de critici van het Vlaams Belang is dat weken geleden de Vlaamse strijdvlag is opgehangen aan de gevel van de eigenares van het gebouw waar de asielzoekers gehuisvest zouden worden. Op sociale media kreeg de vrouw ook de ergste verwensingen toegeslingerd, zoals de hoop dat een groep asielzoekers haar zou verkrachten.

Geweld gebruiken om je eigen mening op te dringen is politieke terreur.
Bart Somers
Minister van Integratie en Inburgering

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt de kritiek dat zijn partij verantwoordelijk zou zijn verwerpelijk en schaamteloos. Hij veroordeelt de aanslag. Het Belang zit op de lijn dat links zijn kop in het zand is blijven steken, met grote woede en frustratie bij de autochtone bevolking tot gevolg.

De nieuwe Vlaamse minister van Inburgering en Integratie Bart Somers (Open VLD) gaat vandaag op bezoek in Bilzen. Hij kwam gisteren in de studio van ‘Terzake’ met een serieus statement over de brandstichting. ‘Geweld gebruiken om je eigen mening op te dringen is politieke terreur. Het is totaal onaanvaardbaar. Wat is de volgende stap? Gaan we ook brand stichten in asielcentra waarin mensen zitten?’

Bilzen houdt veel lokale bestuurders wakker. Op heel wat plaatsen staat de inrichting van extra asielopvang op stapel. De extra bedden zijn nodig omdat het aantal asielzoekers stijgt en de bestaande opvang vol zit. In oktober vroegen bijna 3.000 mensen asiel aan, het hoogste cijfer sinds eind 2015.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud