Hoogspanning tussen CD&V-top en ACV-vakbondsleider Leemans

Dat ACV-topman Marc Leemans campagne wil gaan voeren tegen CD&V, is Wouter Beke in het verkeerde keelgat geschoten. ©BELGA

In de aanloop naar de verkiezingen zit de kritiek van ACV-topman Marc Leemans op het regeringsbeleid de CD&V-top hoog. De partij kiest opnieuw voor het centrum en heeft een nieuwe rolverdeling klaar.

Marc Leemans heeft zich ontpopt tot een belangrijke oppositiekracht van de regering-Michel, waarvan CD&V deel uitmaakt. ‘Waar zit de sociale kaalslag? Ik zie hem niet’, zei CD&V-voorzitter Wouter Beke half 2017 al in De Tijd. Hij zette daarmee de vakbondsman op zijn plaats, maar dat haalde weinig uit.

Leemans bleef uitvaren. Hij tweette over de ‘snertjobs’ die de regering creëert. En onlangs liet Leemans in een interview met het magazine MO* weten dat het ACV in de aanloop naar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen van mei 2019 actie zal voeren tegen het regeringsbeleid. ‘Een ander beleid is mogelijk’, wordt de slogan.

We hebben onze leden te weinig kunnen waarschuwen voor de effecten van hun politieke keuzes.
Marc Leemans
ACV-topman

‘Vakbonden hebben in België 3,2 miljoen leden, maar tegelijk hebben kiezers regeringen verkozen die een rechts beleid uitvoeren. Dan kan je alleen maar vaststellen dat we als vakbond hebben tekortgeschoten, of dat we onze leden te weinig hebben kunnen waarschuwen voor de effecten van hun politieke keuzes - die meer ongelijkheid creëren, wat dan weer verder uitgebuit kan worden door populisten’, aldus Leemans.

Dat Leemans campagne voert voor een ander beleid dan dat dat mee door CD&V is uitgetekend, klinkt bijna als een stemadvies tegen die partij. De CD&V-voorzitter beschouwt het als een oorlogsverklaring, ook al omdat de vakbondsman uitdrukkelijk CD&V viseert.

‘Wij zijn zeer kritisch tegenover een regeringsbeleid en elke partij die tot die regering behoort’, zei Leemans. Hij wees er ook op dat in Beweging.net, het vroegere ACW, steeds meer discussie is over de banden met CD&V. ‘De exclusieve band van een beweging met één partij wordt in vraag gesteld, zeker nu we geconfronteerd worden met de resultaten van dit beleid’, aldus de ACV-topman.

Bij CD&V worden de rangen gesloten met het oog op de verkiezingen van 2019. Na de kritiek van Leemans wil Beke er zeker van zijn dat de ACW’ers in de partij, zoals de toppers Hilde Crevits en Jo Vandeurzen, mee de schouders zetten onder de centrumkoers die de partij tot dusver heeft uitgestippeld.

Die koers heeft de partij geen windeieren gelegd in de lokale verkiezingen, is de inschatting. En volgens de partij is er in het midden nog meer ruimte nu de linkerzijde steeds meer naar links opschuift.

Het midden

‘Wij konden geen beter scenario bedenken voor de campagne van 2019’, luidde het gisteren op een strategische bijeenkomst van de partijtop. ‘We zullen onze plaats in het midden weer verdedigen. Het regeringsbeleid is een centrumbeleid geweest, waarbij de loonlasten zijn verlaagd, het aantal jobs is toegenomen en de loonspanning is verminderd. Er is goed gewerkt voor de mensen die het moelijk hebben.’

De partij wil onder dezelfde vlag naar de verkiezingen van 2019, goed wetende dat CD&V als een ‘linkse’ partij wordt geframed. ‘Als wij bijvoorbeeld een rechten- en plichtendiscours in migratie hanteren, neemt de pers alleen het rechtenverhaal over. Maar wij kiezen niet tussen links of rechts. Het is enerzijds en anderzijds.’

De rolverdeling gaat er wel anders uitzien. Vicepremier Kris Peeters zal niet langer het absolute boegbeeld zijn. De partij lijkt in een triumviraat de strijd te willen aangaan, met Peeters als Europees lijsttrekker, Wouter Beke als federaal boegbeeld, en Hilde Crevits als de numero uno voor Vlaanderen.

Dat moet straks ook duidelijk worden als de lijsttrekkers worden aangeduid, maar knopen zijn daarover nog niet doorgehakt. ‘We willen geen Jambonneke doen’, zegt een topper, verwijzend naar het N-VA-lek dat Jan Jambon de volgende Vlaams-minister-president zou worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud