Advertentie
Advertentie

Horeca dicht, thuiswerk de norm, avondklok in heel het land

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kondigde de strengere maatregelen aan. ©EPA-EFE

De horeca gaat vier weken dicht, de nauwe contacten worden beperkt tot één persoon en er wordt een avondklok ingevoerd in het hele land. Dat werd beslist op het Overlegcomité.

Het Overlegcomité, waarin de belangrijkste federale en regionale ministers zetelen, is het eens geraakt over een reeks drastische verstrengingen van de coronaregels. Het meest in het oog springen de sluiting van de cafés en restaurants gedurende vier weken, de beperking van de nauwe contacten tot één persoon en de invoering van een avondklok tussen middernacht en vijf uur 's ochtends. Alle maatregelen gaan in vanaf maandag.

Op het verplaatsingsverbod tussen middernacht en vijf uur wordt wel een uitzondering toegelaten voor mensen die zich om medische redenen of voor het werk moeten verplaatsen. 'We nemen die maatregel vooral omdat we niet willen dat mensen toegeven aan de verlokking om thuis feestjes te houden', zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

Telewerk

Aan elke Belg wordt gevraagd nog slechts nauw contact te hebben met één persoon van buiten het gezin. Het gaat dan om iemand waarmee fysiek contact is toegelaten. Thuis is het daarnaast wel toegestaan vier mensen uit te nodigen, mits de afstandsregels gerespecteerd worden. Bovendien vraagt de regering gedurende twee weken alleen dezelfde vier mensen uit te nodigen.

De reden voor telewerk is niet dat het onveilig is op de werkvloer, maar om minder verkeer te hebben.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Aan bedrijven wordt, binnen de mate van het mogelijk, gevraagd zo veel als mogelijk te telewerken. 'Maar mensen bij wie de job het niet toelaat om telewerk te doen, moeten in de meest veilige omstandigheden kunnen werken. De reden is niet dat het onveilig is op de werkvloer, maar om minder verkeer te hebben', zegt Vandenbroucke.

Naast een volledige sluiting van de cafés moeten de nachtwinkels ook dicht vanaf 22 uur. Na 20 uur 's avonds is het bovendien verboden alcohol te verkopen. De sluiting van de cafés en die van de nachtwinkels na 22 uur en het alcoholverbod worden na twee weken geëvalueerd.

'Cafés en restaurants sluiten is een zeer ingrijpende maatregel waar we lang over gediscussieerd hebben', zegt Vandenbroucke. Vanuit het Overlegcomité wordt daarom benadrukt dat ruime compensatiemaatregelen voorzien worden.

Markten en evenementen

Koffietafels na uitvaarten mogen nog wel doorgaan, maar maximaal met 40 mensen. Ook hotels kunnen nog maaltijden serveren voor hun gasten. Het afhalen van maaltijden blijft bij alle zaken mogelijk tot 22 uur 's avonds. Daarnaast kunnen markten en kleine kermissen nog plaatsvinden. Kerstmarkten, winterdorpen, rommelmarkten en braderieën evenwel niet.

Voor indoorevenementen blijven de regels dezelfde. Daar worden 200 mensen toegelaten. Bij sportwedstrijden wordt het aantal toeschouwers ingeperkt en grote outdoorevents zijn vanaf maandag niet langer toegelaten. De protocollen voor de sport- en de cultuursector worden volgende week aangepast.

We zitten nu in niveau vier van de coronabarometer
Alexander De Croo
Premier

De coronabarometer waarvan gedacht werd dat die vrijdag zou ingevoerd worden, komt er tegen volgende week vrijdag. Dat is een systeem met vier alarmniveaus die afhangen van de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames. Als die parameters boven een bepaalde drempel stijgen, gaan we naar een hoger alarmniveau en de bijhorende strengere maatregelen. 'We zitten nu in niveau vier', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) met een verwijzing naar die barometer.

LIVE - Persconferentie

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud