Huisartsen willen 'code oranje' weg

De huisartsenvereniging Domus Medica pleit voor een afschaffing van de oranje coronacode.

Maandag stond op de reiswebsite van de FOD Buitenlandse Zaken dat reizigers uit oranje zones 'extra waakzaam' moeten zijn op het verschijnen van symptomen. Dinsdag was dat veranderd en stond er dat reizigers uit een oranje zone wordt gevraagd een test en een quarantaine te ondergaan. Er wordt gerekend op de burgerzin van de reizigers om bij terugkeer naar de huisarts te gaan voor een test.

Heeft er iemand eigenlijk nog een idee wat men aan het doen is?
Huisartsenvereniging Domus Medica

Die huisartsen zijn niet tevreden met de onduidelijkheid over het advies. Voor Domus Medica geldt de code oranje niet. 'Ofwel moeten alle burgers die terugkomen uit een bepaald gebied een coronatest krijgen en veertien dagen in quarantaine gaan, ofwel niemand', vindt de huisartsenvereniging.

De huisartsen vinden dat op die manier niet voortgewerkt kan worden. 'Alle pedalen kwijt', luidt het in een mededeling. 'Heeft iemand eigenlijk nog een idee wat men aan het doen is? (…) Huisartsen kunnen zo niet voortwerken. Wil eindelijk iemand het roer in handen nemen en ons tenminste door de tweede golf proberen te leiden?'

Luxemburg

Veel Europese landen zijn gefrustreerd over het feit dat België - een land met een erg hoge dodentol - een eigen kleurcode hanteert voor reizigers in Europa. Met Luxemburg, een land dat door zeer uitgebreide testen veel besmettingen detecteert, leidde de kleurcode al tot een diplomatieke rel.

Na die rel vroeg Buitenlandse Zaken de experten om code oranje voor het Groothertogdom aan te passen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud