Huiszoeking in gebouw NAVO

Het Brusselse gerecht heeft hoogst uitzonderlijk een huiszoeking gedaan in een gebouw van de NAVO in Evere. Dat vernam De Tijd. Het onderzoek gaat over plagiaat en witwassen.

De huiszoeking in een van de gebouwen van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie is uitgevoerd door onderzoeksrechter Jeroen Burm. De actie dateert van februari, maar is al die tijd geheim gebleven. Het onderzoek gaat over een tankkaartenbedrijf dat gevestigd is in de kantoren van de NAVO. In hetzelfde gebouw zit ook de communicatiedienst van de NAVO.

Het geviseerde bedrijf levert speciale ‘taksvrije’ tankkaarten voor diplomaten. Vroeger konden diplomaten pas achteraf de btw en accijnzen die ze hier betaalden voor hun tankbeurten terugvorderen. Nu kunnen ze meteen belastingvrij tanken met een aangepaste kaart.

Tegen het geviseerde bedrijf is een strafklacht ingediend door een concurrent, Diplomatic Card. Die beticht de geviseerde firma ervan haar software voor de diplomatieke tankkaarten te hebben geplagieerd. Daarover lopen al langer burgerlijke rechtszaken tussen de twee bedrijven, zowel in Brussel en Antwerpen als in Nederland.

Maar het gerechtelijk onderzoek gaat naast de vermeende inbreuken op auteursrechten ook over mogelijke schriftvervalsing, misbruik van vertrouwen en witwassen. Zo onderzoeken de speurders de geldstromen rond het in 2010 opgerichte tankkaartenbedrijf en zijn zaakvoerder uit Antwerpen. De speurders bekijken vooral transacties tussen de onderneming en een verbonden bedrijf in Luxemburg.

Het geviseerde bedrijf werkt onder meer samen met de tankstations van Esso en Shell en is heel populair bij veel diplomaten. Deze week is voor de rechtbank van koophandel in Antwerpen overigens ook een rechtszaak begonnen waarbij Exxonmobil (divisie Esso Belgium) gedagvaard is door de firma Diplomatic Card, de misnoegde concurrent van het geviseerde tankkaartenbedrijf.

De gerechtelijke inval bij de NAVO is hoogst uitzonderlijk. In de pers is er al die jaren nog maar één geval bekendgeraakt van een huiszoeking bij de NAVO in Evere. Dat gebeurde ruim elf jaar geleden, in februari 2003. Het was een Brusselse onderzoeksrechter die de inval destijds uitvoerde, niet op last van het Belgische parket, maar op verzoek van Nederland. Een Nederlandse NAVO-medewerker werd verdacht van oplichting, schriftvervalsing en het witwassen van 200 miljoen euro drugsgeld uit Zuid-Amerika.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud