Huur regeringsvliegtuig kost 5 miljoen euro per jaar

Een Falcon 7X. ©rv

Defensie huurt twee Falcon 7X-toestellen, luxetoestellen van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, voor zijn vip-vloot. Dat kost jaarlijks ruim 5 miljoen euro per toestel.

De regering heeft vorige week in alle discretie beslist de twee Falcon 7X-toestellen, luxetoestellen van de Franse vliegtuigbouwer Dassault, te huren om de toekomst van de 'witte vloot' te garanderen. Dat heeft het persbureau Belga uit verschillende bronnen vernomen.

48 miljoen
Besparing
Volgens Reynders kan Defensie in 12 jaar 48 miljoen euro uitsparen, of 4 miljoen euro per jaar.

De witte vloot van Defensie bestaat uit passagierstoestellen die onder meer gebruikt worden voor vluchten van de koning, ministers en leden van Europese instanties. De twee gehuurde toestellen moeten dienen om de verouderde en afgebouwde witte vloot te vervangen. De Falcon 7X wordt bestempeld als de Rolls-Royce uit het Dassault-gamma.

12 jaar

De twee toestellen worden voor 12 jaar gehuurd, zo heeft de ministerraad van vorige vrijdag vastgelegd. Die beslissing werd toen niet bekendgemaakt.

Minister van Defensie Didier Reynders (MR) bevestigt aan Belga dat de regering een huurcontract van 124 miljoen euro heeft gesloten voor de toestellen. Het gaat om een zogenaamde dry-leaseovereenkomst waarbij alleen de toestellen gehuurd worden zonder bemanning, naar analogie met de Airbus A321 die Defensie sinds enkele jaren huurt bij de Portugese maatschappij Hi Fly.

Volgens Reynders kan Defensie zo in 12 jaar tijd 44 miljoen euro uitsparen.

De vier Embraer-toestellen die nog in dienst zijn op Melsbroek, worden verkocht voor ongeveer 4,56 miljoen euro, schat men bij Defensie. Dat brengt de totale besparing op ruim 48 miljoen euro, of 4 miljoen euro per jaar.

Wat de Falcon 900 betreft, een toestel dat al maanden aan de grond staat: dat toestel is volgens Reynders alleen nog goed voor een museum of voor de sloop.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud