Advertentie

Identiteitskaart en rijbewijs tegen 2023 ook op smartphone

In de digitale portefeuille zullen uw identiteitskaart en uw rijbewijs zitten, alsook de toegang tot een e-loket. ©BELGA

De federale regering werkt aan een 'digitale portefeuille', zodat iedere Belg via de smartphone ook zijn identiteitskaart en rijbewijs op zak heeft.

Tegen 2023 moet elke Belg een makkelijk te gebruiken 'digitale portefeuille' krijgen. Daarin worden onder andere de identiteitskaart en het rijbewijs opgeslagen, zodat u zich ook kan legitimeren via uw smartphone. Dat zegt staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) maandag in Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen.

Het project draagt de naam 'Smart Nation' en moet data van de verschillende overheden aan elkaar koppelen. Dat moet resulteren in een 'digitale portefeuille', met daarin al uw officiële documenten, zoals de identiteitskaart en het rijbewijs, maar ook een trouwboekje of een visum. Verder bevat de portefeuille een verbeterde e-box waarmee overheden uniformer hun info kunnen meedelen en is er een e-loket waar u documenten en vergunningen kan aanvragen.

1.200 websites

Voor het project wordt 50 miljoen euro uitgetrokken. 70 medewerkers moeten een brug slaan tussen alle overheden en administraties. 'Er bestaan vandaag alleen al 1.200 ­federale websites, en de federale overheid spendeert jaarlijks 1 miljard euro aan haar digitale ­politiek', zegt Michel. 'Door meer eenvormigheid in te bouwen en overlappingen weg te werken, moeten we die kostprijs aanzienlijk kunnen drukken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud