'Ik kan me de tragische gebeurtenissen niet herinneren'

Vlaams minister-president Jan Jambon, voormalig minister van Binnenlandse Zaken. ©REUTERS

Gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zegt dat er 'geen fouten' zijn gemaakt in de zaak van het overlijden van de Slovaak Jozef Chovanec op de luchthaven van Charleroi, waarover grote heisa is ontstaan.

De Kamercommissies Justitie en Binnenlandse Zaken bogen zich woensdag over de dood van Chovanec na een politieoptreden in de luchthaven van Charleroi. Beelden daarvan doken pas twee jaar na datum op. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), sinds vorig jaar Vlaams minister-president, was al in juli 2018 op de hoogte van het incident, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) in de commissie.

De beelden, die tonen hoe politieagenten Chovanec met veel machtsvertoon onder dwang houden en hoe een agente de Hitlergroet brengt, zou niemand voordien hebben gezien. Ze werden ook meteen in beslag genomen door het parket.

Op de hoogte

Maar de top van de federale politie, die toen nog geleid werd door Catherine De Bolle, alsook het kabinet-Jambon was wel op de hoogte van het incident, verduidelijkte De Crem.

'In het persoverzicht van de federale politie was dit incident opgenomen. Het is mijn overtuiging dat persoverzichten door alle betrokken belanghebbenden en leidinggevenden worden gelezen. Wat intern met die informatie is gedaan aan de top van de federale politie weet ik niet', gaf De Crem mee.

Bij een contact tussen het kabinet van Jan Jambon en de Slovaakse ambassadeur werd het overlijden van de heer Chovanec besproken.
Pieter De Crem
Minister van Binnenlandse Zaken

'In februari 2018 werd Buitenlandse Zaken gecontacteerd over dat incident, waarbij het contact heeft gehad met het Comité P', zei De Crem nog. De ambassadeur van Slovakije vroeg uitleg over het overlijden van Chovanec. Dat leidde tot een contact tussen het kabinet van Jambon en de Slovaakse ambassadeur 'waarbij het overlijden van de heer Chovanec werd besproken', aldus De Crem, die de informatie dinsdagavond kreeg van zijn collega van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR).

De Crem is door de huidige commissaris-generaal van de federale politie ook geïnformeerd dat de federale politie op 27 februari op de hoogte werd gebracht op het niveau van de protocolofficier. Ook werd aan de federale politie meegedeeld dat de ambassadeur van Slovakije uitleg had gevraagd. 'De federale politie was dus op de hoogte van het incident op zich, maar niet van de beelden', concludeerde De Crem.

Verdedigingslinie

'Jan Jambon betreurt ten zeerste dat hij zich deze tragische gebeurtenissen oprecht niet kan herinneren', zei het kabinet van de minister-president woensdagavond in een mededeling.

Aan VTM Nieuws had Jambon vorige week gezegd dat hij over het incident 'nooit met geen enkel woord' heeft gesproken. 'Er is tot op mijn niveau geen enkel teken daarover geweest.'

Oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) suggereerde enkele dagen geleden dat van een doofpotoperatie sprake is.

De N-VA-top lijkt zich geen grote zorgen te maken. Omdat Jambon de beelden niet te zien kreeg, kon hij niet op basis van de beelden beoordelen wat zich juist heeft afgespeeld. Dat kan verklaren waarom de kwestie hem niet is bijgebleven.

Ware proporties

Dat is ook de verdedigingslinie van Jambon, bleek woensdagavond uit het persbericht. 'Vandaag is gebleken dat het dossier destijds door zijn kabinet is behandeld, maar de ware proporties van het voorval zijn hem, noch zijn kabinet, onder de aandacht gebracht. Er werd een politieverslag door het kabinet opgevraagd, waarin een relaas van de feiten neutraal werd weergegeven, maar zonder de vreselijke details die op de camerabeelden van vorige week te zien waren. Uit het verslag kon op geen enkele manier een problematisch optreden van de politie afgeleid worden.'

Voor zover wij kunnen nagaan, zijn noch door de toenmalige minister noch door zijn kabinet fouten gemaakt en is het dossier correct behandeld.
Jan Jambon

Jambon heeft te goeder trouw gehandeld, wordt nog opgemerkt. 'Voor zover wij kunnen nagaan, zijn noch door de toenmalige minister noch door zijn kabinet fouten gemaakt en is het dossier correct behandeld.' Jambon geeft dinsdag meer tekst en uitleg.

Ordemaatregelen

Dat ook de top van de federale politie op de hoogte was, maar dat die heeft gezwegen, roept ook vragen op. In de wandelgangen wordt opgemerkt dat De Bolle in de running was om de nummer één bij Europol te worden.

Nadat de beelden zijn opgedoken, heeft de federale politie in afwachting van de resultaten van het gerechtelijk onderzoek al enkele ordemaatregelen genomen, gaf De Crem nog mee. André Desenfants, de nummer twee van de federale politie die onder meer verantwoordelijk is voor de luchtvaartpolitie, deed tijdelijk al een stap opzij. En ook de tweede in bevel bij de luchtvaartpolitie, Danny Elst, moet thuis blijven. Er is een crisismanager aangesteld, die de nieuwe directeur van de luchtvaartpolitie zal bijstaan.

De politieagente die een Hitlergroet uitbracht, is verplaatst naar een functie waar ze niet in contact komt met het publiek, in afwachting van de resultaten van het gerechtelijk en het tuchtonderzoek.

De interne controledienst van de federale politie heeft het gerechtelijk dossier - dat 1.600 pagina's telt en nog niet is afgerond - opgevraagd en op 24 augustus ook ontvangen. Het wordt nog geanalyseerd. 'Dat moet toelaten een vooronderzoek te doen naar de individuele acties van de betrokken agenten enerzijds, en de doorstroming van de informatie in de hiërarchie anderzijds', besloot De Crem.

Liberalen schieten met scherp

'Hij had als minister gemakkelijk een intern onderzoek kunnen laten openen. Dat is niet gebeurd. Hij heeft nagelaten het hele politiekorps in bescherming te nemen tegen wat enkele agenten daar in Charleroi hebben gedaan. Dat is een grove, grove fout', zei Open VLD-Kamerlid Tim Vandenput snoeihard.

Op Twitter deed hij er nog een schep bovenop. 'Waren Jambon en de N-VA nog bezig met de veiligheid van zijn inwoners of had hij het te druk met de dossiers Marrakech en humanitaire visa van zijn staatssecretaris?' Zo bracht Vandenput de exit van de N-VA uit de regering en de affaire-Kucam in herinnering.

Sp.a-kamerfractieleider Meryame Kitir was evenmin mals voor de N-VA. 'Francken stelde zich nog de vraag wie op de hoogte was en wie allemaal meedeed met de doofpotoperatie. Hoe cynisch kan het zijn?'

'Wat heeft de minister van Binnenlandse Zaken, zeker na onderhoud met de Slovaakse ambassadeur, tegengehouden om de beelden op te vragen? De minister heeft nagelaten te doen wat hij moest doen, hij heeft zijn incompetentie getoond. Hij vond het blijkbaar niet belangrijk genoeg.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud