‘Ik sluit premierschap niet langer uit'

©BELGA

N-VA-kopman Bart De Wever maakt op enkele dagen voor de verkiezingen voor het eerst duidelijk dat hij het premierschap mogelijk acht. ‘Ik wil het niet langer uitsluiten’, zegt hij in een interview dat zaterdag in De Tijd verschijnt. Hij herhaalde dat woensdagavond ook in het VRT-programma Terzake.

De Wever gaf gedurende de hele campagne signalen dat hij niet stond te popelen om naar de Wetstraat 16 te gaan. ‘De verkiezingen winnen is in België het ergste wat je kan overkomen. Of nog erger: premier worden’, zei De Wever bij de aanvang van de campagne. ‘In Wetstraat 16 staat de 16 voor het percentage dat je zal halen als je erbuiten komt’, klonk het.

Ook toen De Wever bekendmaakte dat hij lijsttrekker voor de Kamer was, hield hij de boot van het premierschap af. Toen luidde het dat de N-VA geen enkele post claimt en dat de partij met het uitvoeren van haar programma maar één doelstelling voor ogen heeft.

Toch laat De Wever nu verstaan dat hij zelf kandidaat is om een federale regering te vormen. ‘Ik ben na de debatten met PS-voorzitter Paul Magnette geëvolueerd in mijn denken. Ik kan moeilijk zeggen dat we alle verantwoordelijkheid willen opnemen als we die krijgen, maar als kopman zelf aan de kant blijven staan. De beste premier is iemand die ons programma uitvoert. Dat kan een N-VA’er zijn, maar dat hoeft niet per se. Maar ik wil het niet langer uitsluiten, als de kiezer ons daarvoor het mandaat geeft.’

Magnette zelf is niet overtuigd. 'Geen seconde geloofwaardig', reageerde de PS-voorzitter zondag op RTBf-zender 'La Première'. 'Dit is paniekvoetbal net voor de verkiezingen.'

De aankondiging van De Wever moet de twijfelende kiezer alsnog over de streep trekken om voor de N-VA te stemmen. Hij krijgt de belofte dat, als de N-VA de grootste wordt en een regering kan vormen, het De Wever zal zijn die premier wordt. Zo zal de campagne in de laatste dagen en uren weer helemaal rond de figuur van de N-VA-kopman draaien.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud