IMF verlaagt vooruitzichten Belgische groei

©AFP

Het IMF gaat ervan uit dat de Belgische economie dit jaar met 1,5 procent groeit, en niet langer met 1,9 procent.

Het Internationaal Monetair Fonds toont zich in zijn economische prognoses niet alleen pessimistischer voor de hele wereldeconomie, maar ook voor België.

Waar de internationale organisatie in haar laatste grote doorlichting in april er nog van uitging dat de Belgische economie dit jaar met 1,9 procent zou groeien en volgend jaar met 1,7 procent, heeft ze in haar nieuwe vooruitzichten beide prognoses verlaagd naar 1,5 procent.

Prognoses 2018

Daarmee volgt het IMF de inschattingen van andere instellingen. Ook het federaal Planbureau, de Nationale Bank, KBC en Belfius gaan uit van 1,5 procent groei voor dit jaar. ING rekent op 1,6 procent Belgische groei dit jaar, de Europese Commissie en de OESO op 1,7 procent en BNP Paribas Fortis op 1,8 procent.

Prognoses 2019

Ook voor volgend jaar zet het IMF zich nu aan de onderkant van de prognoses. KBC rekent op 1,4 procent groei in België, de Nationale Bank, het Planbureau, Belfius, BNP Paribas Fortis en nu ook het IMF op 1,5 procenti. De Commissie gaat uit van 1,6 procent, de OESO  en ING van 1,7 procent.

Begroting

Een tegenvaller voor de begroting zijn de lagere IMF-vooruitzichten wellicht niet, omdat de begroting wordt gebaseerd op de data van het Planbureau. En die gingen al uit van anderhalf procent groei voor dit en volgend jaar.

Een overzicht van de vooruitzichten voor de Belgische economie - waarbij de data van het IMF nog niet zijn aangepast - vindt u op de website van het federaal Planbureau.

Overzicht prognoses Belgische economische groei. Het IMF verlaagde ondertussen de vooruitzichten naar 1,5 procent groei voor 2018 én 2019. ©Federaal Planbureau

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud