In PS groeit steun voor onderhandelingen met N-VA

©EPA

Bij de PS spreken partijboegbeelden zich uit voor onderhandelingen met de N-VA, leren indiscreties uit het partijbureau maandag.

PS-voorzitter Paul Magnette heeft zijn partijbureau uitgelegd dat vervroegde verkiezingen niet meer op tafel liggen. En dat dus twee opties overblijven voor de Franstalige socialisten: oppositie of alsnog onderhandelen met de N-VA.

Dat schrijft onze zusterkrant L'Echo op basis van goedgeplaatste bronnen. Nadat Magnette had gezegd dat verkiezingen geen optie meer zijn, hebben verschillende PS-boegbeelden zich op het partijbureau uitgesproken voor onderhandelingen. In hun visie is het niet in het belang van de partij federaal in de oppositie te blijven.

Op de achtergrond speelt de vrees dat de gesprekken tussen liberalen, socialisten, de N-VA en de sp.a kunnen lukken. En dat de sp.a wel degelijk kan worden losgeweekt van haar Franstalige zusterpartij.

Abortus

De kans is bovendien groter geworden dat het meest nabije struikelblok, een stemming over een soepeler abortuswetgeving donderdag, wellicht uit de weg wordt geruimd. Zowel bij MR, Open VLD als Groen zal niet elk parlementslid voor het wetsvoorstel stemmen. Mogelijk worden er ook nieuwe amendementen ingediend, waardoor een nieuw advies van de Raad van State nodig is.

Dat zou de finale stemming over de zomer tillen, wat extra tijd creëert om de Arizonaregering rond te krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud