Incidenten teisteren Europese betoging

De betoging ging er soms hevig aan toe. ©BELGA

De grote Europese betoging in Brussel tegen sociale dumping bracht vrijdag ongeveer 25.000 man op de been. Er deden zich ook enkele incidenten voor tussen de politie en dokwerkers van Gent en Antwerpen.

Het Europees vakverbond verwachtte ongeveer 40.000 betogers, maar uiteindelijk waren er vrijdag in het centrum van Brussel zo'n 25.000 op post tijdens de 'Euromanifestatie'. De betoging was gericht tegen de sociale dumping in Europa. De betogers wilden ook een vuist maken tegen de toenemende werkeloosheid, verarming en ongelijkheid. 

De manifestatie verliep niet zonder incidenten. Er waren enkele confrontaties tussen de politie en dokwerkers uit Gent en Antwerpen. Bij de barricades van de politie gooiden zij met projectielen, zoals nadarhekkens, vuilbakken en stenen, wat werd beantwoord door het waterkanon en traangas. De organisatie distantieert zich van de heethoofden. 'Het gaat om een kleine groep mensen die de sfeer bepaalden, maar niet de boodschap van de organisatie uitdragen', klinkt het. 

Bij de schermutselingen vielen verschillende gewonden, meestal door de rondvliegende projectielen. Acht manifestanten en drie politieagenten werden naar het ziekenhuis gebracht, zestien andere manifestanten werden ter plaatse verzorgd. 

Na afloop werd ook de schade opgemeten: twee licht beschadigde politievoertuigen, heel wat vernield straatmeubilair en gesneuvelde ruiten in de buurt van het Schumanplein. Meteen werden ploegen van Brussel Mobiliteit uitgestuurd om zoveel mogelijk de vernielingen te herstellen.

Verkeershinder

De manifestatie verstoorde al doorheen de dag het autoverkeer. De politie had automobilisten aangeraden uit het Brusselse centrum weg te blijven, maar niet iedereen was daarvan op de hoogte of heeft daaraan gevolg gegeven.

De impact op de avondspits is echter minder erg dan gevreesd. Iets voor vijven liet Brussel Mobiliteit weten dat de tunnels in de hoofdstad opnieuw zijn opengesteld voor het verkeer.

Brussels protests update: Anti-austerity demo ends in cold shower for protesters, tear gas. pic.twitter.com/EYhLpWBAob— José Miguel Sardo (@jmsardo) April 4, 2014

Police barricade opens to let thru female protester w bloody head injury carried by comrades. Group are workers at port of Ghent #schuma— Matina StevisVerified account (@MatinaStevis) 4 Apr 2014

Geweld en vernieling, politie uitdagen totdat waterkanon verschijnt, afdruipen. #vakbond #betoging #Brussel pic.twitter.com/7VyHIfselG

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud