Indexsprong opnieuw maand uitgesteld

De meerderheidspartijen staken hun strijd om de indexsprong nog op 1 april van kracht te laten worden. Door de lage inflatie is de maatregel minder dringend geworden.

De indexsprong zal niet op 29 maart in werking treden, maar pas op de dag van de publicatie van de wet die de maatregel regelt in het Staatsblad. Dat staat in een amendement dat de meerderheidspartijen gisteren in de Kamer hebben ingediend. Daarmee nemen ze een bocht, want eerst wilden ze de indexsprong nog snel door de Kamer duwen.

Het werd de meerderheidspartijen evenwel duidelijk dat ze door de vertragingsmanoeuvres van de oppositie de indexsprong niet meer voor 1 april geregeld kregen. Via het amendement willen ze dan ook juridische onzekerheid vermijden. Zo is meteen duidelijk dat de indexsprong niet met terugwerkende kracht zal worden doorgevoerd.

Daardoor kunnen in theorie op 1 april nog loonindexeringen gebeuren. Iedereen ging ervan uit dat dat het geval zou zijn voor de 200.000 werknemers van onder meer de distributie- en de textielsector. Zij werken met het systeem van de spilindex, waardoor de lonen er in één keer met 2 procent zouden stijgen.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) deelde evenwel mee dat hij bericht heeft gekregen van de Indexcommissie dat door de lage inflatie de spilindex in de distributie- en de textielsector op zijn vroegst op 1 mei zal worden overschreden. Het snel doorvoeren van een indexsprong is daardoor overbodig.

Peeters benadrukte in de Kamer wel dat de regering de indexsprong snel wil doorvoeren. Door de maatregel, die de concurrentiekracht van onze bedrijven moet versterken, wordt een indexering van 2 procent afgehouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud