Industrie haast nergens duurder dan in België

België is bij de duurste landen qua productiekosten voor de industrie. ©Bloomberg

In vergelijking met de rest van de wereld zijn de industriële productiekosten in ons land zeer hoog. Dat blijkt uit een studie van de Boston Consulting Group. We slagen er wel in gelijke tred te houden met Frankrijk en Duitsland.

De Boston Consulting Group zet België bij de ‘terreinverliezers’ inzake productiekosten. ‘In vergelijking met de Verenigde Staten zijn de gemiddelde productiekosten tijdens het voorbije decennium met 6 procentpunt toegenomen.’ De consultant vergelijkt de loonkosten, de energiekosten, productiviteitstoename en de wisselkoersen tussen 2004 en 2014 bij de 25 grootste goederenexporterende landen.

Bedraagt de kostprijs voor het produceren van een goed in de VS 100, dan is dat bij ons 123. In 2004 was dat nog 100 tegenover 117. Ook in vergelijking met Aziatische landen als Zuid-Korea (dat 102 scoort op de index) en Japan (111) scoren we slecht.

Tegenover de buurlanden valt het beter mee. De productiekosten liggen in Duitsland (121) net iets lager dan in ons land, in Frankrijk (124) net iets hoger. Het Verenigd Koninkrijk is met een score van 109 het goedkoopste Europese land dat in de studie is opgenomen.

Nederland scoort goed

Nederland doet het een pak beter dan ons land. De kostprijs voor een producteenheid ligt daar op 111 – dat is minder dan in 2004. Volgens de studie is dat te danken aan de stabiele productiviteitsgroei bij onze noorderburen.

‘Het lijkt dus essentieel dat België maatregelen neemt om de competitiviteit van zijn bedrijven te verhogen, zeker voor loon- en energiekosten’, stelt de Boston Consulting Group. ‘Maar substantiële investeringen in de verbetering van de productiviteit en in innovatie en onderzoek zijn eveneens nodig.’

Rising Star Amerika

‘De Verenigde Staten zijn opnieuw de rising star van de globale productie’, aldus de consultant nog. ‘Zij verbeterden hun positie aanzienlijk in vergelijking met bijna alle andere exporterende landen wereldwijd’, klinkt het. ‘Veel groeimarkten, die bekendstonden voor hun lage kosten, zijn niet langer goedkoper dan de VS.’

Zo zijn de VS nauwelijks nog duurder dan China. In de Volksrepubliek bedragen de productiekosten voor een product 96 tegenover 100 in de VS. In 2004 was dat nog 86 tegenover 100. De Amerikanen danken dat goede resultaat grotendeels aan de ontginning van schaliegas, waardoor de energiekosten er fors lager kwamen te liggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud