Advertentie
Advertentie

Inflatie op hoogste peil in twee jaar

De versnelling van de inflatie is mede het gevolg van de verhoging van het inschrijvingsgeld voor de Vlaamse universiteiten ©Kobe Vanderzande_uHasselt

De versnelling is groter dan verwacht en de inflatie ligt veel hoger dan het Europees gemiddelde.

De inflatie steeg van 1,06 procent in september naar 1,28 procent in oktober. Het federaal Planbureau had 1,13 procent voorspeld. De inflatie op basis van de gezondheidsindex versnelde tot 1,98 procent. De gezondheidsindex houdt geen rekening met de prijzen van benzine, diesel, alcohol en tabak en vormt de basis voor de loonindexering.

De Belgische consumptieprijzenindex steeg in oktober maand op maand met 0,35 punt naar 101,50 punten, meldt de federale overheidsdienst Economie. Dat was vooral te wijten aan de verhoging van inschrijvingsgeld in het Vlaams hoger onderwijs. De kosten van hoger onderwijs stegen met liefst 28,8 procent.

Ook groenten, fruit en zuivelproducten werden duurder. Maar de prijs van huisbrandolie, motorbrandstoffen en aardgas daalde. Dat was te danken aan de recente terugval van de olieprijs.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen is niet overschreden. Het Planbureau voorspelde begin oktober dat dat wellicht pas in december 2016 zal gebeuren. Maar de sneller dan verwachte toename van de inflatie en de recente beslissing van de Vlaamse regering om de elektriciteitsfactuur met 100 euro per gezin te verhogen, vergroten de kans dat de spilindex al vroeger wordt overschreden.

De inflatie stijgt niet alleen in België. Spanje meldde eerder vandaag een toename van de inflatie en de cijfers van enkele Duitse deelstaten geven aan dat onze oosterburen later vandaag een hogere inflatie zullen publiceren. Maar de inflatie in ons land blijft relatief hoog. De inflatie in de eurozone zakte in september naar -0,1 procent.

©Tijd Multimedia

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud