Inflatie op laagste peil in twee jaar

De forse terugval van de inflatie is vooral te danken aan de brandstofprijzen (Foto Belga)

De Belgische inflatie is in juni aanzienlijk gedaald. De inflatie nam af van 2,81 procent in mei tot 2,26 procent deze maand. Dat is het laagste niveau in twee jaar.

De consumptieprijsindex is in juni met 0,28 punt gedaald tot 120,61 punten. Het referentiepunt voor de index is 2004: toen werd 100 als startpunt genomen.

De stevige terugval is vooral te danken aan prijsdalingen voor motorbrandstoffen en huisbrandolie. Wat motorbrandstoffen betreft, daalde de prijs voor eurosuper met 2,1 procent, voor diesel met 3,2 procent en voor LPG zelfs met 15 procent. Huisbrandolie werd in juni 6,4 procent goedkoper. Ook snijbloemen (-10,1%) en verse groenten (-3,7%), en in mindere mate geneesmiddelen (-1%), daalden afgelopen maand in prijs.

Buitenlandse reizen daarentegen werden 5 procent duurder. De prijs voor vers fruit ging gemiddeld met 3,7 procent omhoog: vooral appelen, kiwi's, sinaasappelen en peren werden duurder. Verblijven in vakantiedorpen kostten deze maand 10 procent meer.

Het is van mei 2010 geleden dat de inflatie nog zo laag was. De daling heeft vooral te maken met de inflatie voor energieproducten. Die is afgenomen van 9,14 procent in april en 5,72 procent in mei tot 2,21 procent in juni.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud