Inflatie stijgt licht in juli

Vooral vakantiedorpen en hotelkamers werden in juli duurder. Foto Photonews/Patrice Masante.

De inflatie gaat in juli weer een beetje hoger, na een stevige daling in juni. De inflatie bedraagt 2,32 procent, tegenover 2,26 procent de maand ervoor. We blijven wel afgetekend onder het niveau van de maanden ervoor liggen.

De stijging in juli wordt voor een groot deel veroorzaakt door wat men de 'usual suspects' in een vakantiemaand kan noemen. Vakantiedorpen werden bijna de helft duurder (+47 procent). Hotelkamers stegen 6,9 procent in prijs. Andere stijgers waren de verkeersbelasting (+2,8 procent), huisbrandolie (+1,7 procent) en motorbrandstof (+0,3 procent). Dat laatste kwam door prijsstijgingen voor diesel en LPG. Benzine werd dan weer een beetje goedkoper.

Ook snijbloemen (-4,3 procent), groenten (-1,6 procent) en fruit (-1,3 procent) daalden in prijs. Aardgas werd 0,4 procent goedkoper.

Uiteindelijk deed dat de consumptieprijsindex met 0,22 punten of 0,18 procent stijgen tot 120,83 punten. De gezondheidsindex steeg met 0,21 punt tot 119,21 punten. De inflatie op basis van die gezondheidsindex bedraagt nu 2,23 procent tegenover 2,21 procent in juni. Zoals verwacht werd de spilindex voor de aanpassingen van de weddes en uitkeringen niet overschreden.

De inflatie voor energieproducten bedroeg de afgelopen maand 2,94 procent. Dat is meer dan de 2,21 procent uit mei. De energieprijzen zitten dus weer wat in de lift. Maar we blijven wel afgetekend onder het niveau van de maanden ervoor. In mei bedroeg de energie-inflatie nog 5,72 procent. In januari was dat zelfs 13,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud