Informateur De Wever krijgt extra week

De Wever krijgt een extra week van de koning. ©BELGA

Informateur Bart De Wever (N-VA) heeft van de koning groen licht gekregen om zijn opdracht als informateur voort te zetten. De Wever heeft een schriftelijk vooruitgangsverslag aan de koning overhandigd. Hij blijft verder werken en brengt opnieuw verslag uit op woensdag 25 juni.

Het is de derde keer dat de opdracht van informateur De Wever verlengd wordt. 'Zolang we het gevoel hebben dat er een positieve evolutie is en de partners naar elkaar toegroeien - al is het centimeter per centimeter - is het zinvol om door te gaan', luidde het gisteren al in de entourage van De Wever.

De koning heeft de informateur daarom wat extra tijd gegeven. Op woensdag 25 juni wordt De Wever opnieuw op het paleis verwacht, meldde het paleis dinsdag. De Wever maakte het staatshoofd voor het eerst ook een schriftelijk voortgangsverslag over. In zijn entourage valt te horen dat het gaat om 'de essentie van wat Bart De Wever ziet als de grondslag voor de vorming van een volgende federale regering'.

De Wever wil een regering met CD&V, de MR en het cdH. Het partijbureau van CD&V bevestigde gisteren dat dat ook voor CD&V het voorkeurspoor blijft. Maar de MR en het cdH aarzelen. De relatie tussen die twee partijen blijft onderkoeld. Ze beloeren elkaar en willen niet als eerste toehappen.

Kleur bekennen 

De Franstalige christendemocraten eisen met aandrang een inhoudelijke nota van De Wever, zodat ze zeker weten dat de scherpe kantjes van het N-VA-programma worden afgevijld. Maar De Wever aarzelt om nu al kleur te bekennen. Zolang hij zijn potentiële coalitiepartners niet heeft kunnen overtuigen, heeft het volgens hem geen zin al een nota met toegevingen op papier te zetten. Dat kan achteraf alleen maar tegen hem worden gebruikt.

Los daarvan kan De Wever zich moeilijk veroorloven zijn volledige partijprogramma aan de kant te schuiven. Want wat heeft het dan nog voor zin om in een centrumrechtse regering te stappen? Het ziet ernaar uit dat het communautaire vijf jaar in de koelkast verdwijnt. Als de N-VA ook op sociaal-economisch vlak weinig in beweging krijgt, loont het dan nog wel? Zelfs al gaat het om een regering zonder de PS.

De Wever gaat ervan uit dat de tijd in zijn voordeel speelt, want er is in zijn ogen geen alternatief. CD&V noch de MR gelooft dat een tripartite een volwaardig alternatief is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud