Informateur De Wever start met Franstalige partijen

De Wever spreekt woensdag PS. ©BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever is door koning Filip aangesteld als informateur. Dat meldde het paleis dinsdagmiddag na een eerste consultatieronde door de koning. Hij besprak dinsdag met de Vlaamse partijen al zowel het Vlaamse als het federale niveau. Woensdag komen de Franstalige partijen aan de beurt, met op kop de PS.

Zowel op federaal als op Vlaams niveau ligt het initiatief nu officieel in handen van de N-VA. N-VA-voorzitter Bart De Wever was dinsdag bezig aan een eerste reeks verkennende gesprekken met de Vlaamse partijvoorzitters over de Vlaamse formatie, toen de koning hem voor de tweede maal op het koninklijke paleis ontbood. Koning Filip had er net een eerste consultatieronde met alle partijvoorzitters op zitten. 

De Wever kreeg nu ook de sleutels voor de federale formatie in handen, als informateur. Volgens het paleis moet hij 'nagaan onder welke voorwaarden er snel een regering gevormd kan worden'. De Wever aanvaardde die opdracht. Tegen volgende week dinsdag brengt hij een 'vorderingsverslag' uit bij de koning. Het Koninklijk Paleis maakte de benoeming van De Wever opmerkelijk genoeg eerst via Twitter bekend.

N-VA had tot nu toe volgehouden om eerst een Vlaamse regering te vormen en dan pas een federale. De CD&V-kopstukken Wouter Beke en Kris Peeters, dinsdagochtend op de koffie bij De Wever, zijn het daar evenwel niet mee eens. Zij vinden dat er simultaan op Vlaams en federaal niveau moet onderhandeld worden. 

De Wever sprak vandaag al met de Vlaamse partijvoorzitters over zowel het Vlaamse als het federale niveau. Woensdag komen de Franstalige partijvoorzitters aan bod bij De Wever, die daarvoor zijn intrek neemt in de Senaat. 's Ochtends komen PS, MR en cdH, in de namiddag de kleinere partijen Ecolo, PTB en PP. 

Franstalige knoop

Het lijkt er dus op dat de koning De Wever in snelheid heeft genomen. Hij zal niet anders kunnen dan eerst te proberen een federale regering te vormen. Het is bekend dat De Wever met CD&V, Open VLD, MR en cdH een federale regering wil vormen. Maar dat zal niet eenvoudig zijn. De knoop ligt bij de Franstalige partijen.

MR-vicepremier Didier Reynders liet vanmorgen verstaan 'bij voorkeur zonder de N-VA' in een regering te stappen. Reynders maakte er ook voor de verkiezingen geen geheim van een voorkeur te hebben voor een klassieke driepartijenregering. Nu de Franstalige socialisten zowel in Wallonië als in Brussel de grootste zijn, is een klassieke tripartite de enige mogelijkheid voor de MR om er in alle regeringen bij te zijn.

De Koning heeft Dhr. De Wever met een informatieopdracht belast om na te gaan onder welke voorwaarden snel een regering gevormd kan worden.— Belgian Royal Palace (@MonarchieBe) May 27, 2014

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud