Informateur Magnette 'iets optimistischer' over federale formatie

Informateur en PS-voorzitter Paul Magnette. ©BELGA

Informateur Paul Magnette zegt iets optimistischer te zijn over zijn gesprekken, waarbij ook een staatshervorming wordt besproken.

Informateur Paul Magnette (PS) zegt dat de partijen die in aanmerking komen om deel uit te maken van een nieuwe federale regering het erover eens zijn dat de werkzaamheidsgraad in België omhoog moet. Er is ook consensus over de urgentie van een beleid rond begroting, klimaat, armoede en migratie.

In al die dossiers worden ook gesprekken over een staatshervorming niet vermeden, zei hij. 

Drie delen

Magnette beklemtoonde dat het niet is omdat er eensgezindheid is over de doelen die moeten worden bereikt, dat er ook een akkoord is over de weg om daar te geraken.

Na de gesprekken van vorige week heeft hij daarom nota's geschreven die telkens uit drie delen bestaan: een luik met cijfers waarover hij consensus zoekt en die een ideologische kramp moeten vermijden. Een luik over het te behalen doel. En een luik over de weg daar naartoe.

De komende dagen zal Magnette weer met iedereen samenzitten: met de socialisten, groenen, liberalen, christendemocraten, N-VA en DéFI.

Nieuwe methode

Koning Filip stelde de PS-voorzitter afgelopen dinsdag aan als informateur. Magnette maakte duidelijk dat hij een nieuwe methode wilde hanteren. Hij kondigde aparte gesprekken aan met de voorzitters van de N-VA, de PS en de sp.a, de MR en Open VLD, CD&V en cdH, Ecolo en Groen en DéFI.

Die gesprekken zouden alleen over de uitdagingen gaan waar het land voor staat. En dus niet over wie tot de regering moet toetreden.

Magnette brengt op 18 november verslag uit bij de koning over zijn informatie-opdracht en zei dat hij bereid is langer voort te werken als de koning hem dat vraagt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud