Informateur Magnette krijgt een week verlenging

Informateur Paul Magnette. ©BELGA

De koning heeft de opdracht van informateur Paul Magnette met een week verlengd tot 25 november. Het blijft afwachten of de PS-voorzitter iets in gang kan zetten zonder de N-VA.

Informateur Paul Magnette bracht maandag verslag uit bij de koning, die hem een week langer aan zet houdt. Tegen eind deze maand moet duidelijk worden of de PS-voorzitter een kans ziet om een coalitie zonder de N-VA op de been te brengen.

De techniek van Magnette is geraffineerd. Hij bespreekt zes inhoudelijke nota’s: over migratie, het verhogen van de werkgelegenheidsgraad, een efficiëntere overheid en een doortastender veiligheids- en justitiebeleid. Het lijkt vooral de bedoeling om vast te stellen dat de N-VA met 'het meeste niet akkoord ging'.

Iedereen wacht af of Magnette de N-VA eraf kan rijden, en een doorstart met kan maken met een zogenaamde regenboogcoalitie, een regering rond de socialistische, groene en christendemocratische families, aangevuld met de Franstalige liberalen. Die zeven partijen hebben een meerderheid van 81 van de 150 zetels in de Kamer.

Er wordt inmiddels ook aangenomen dat Magnette de 'rosse muntjes' op zak heeft: '5 cent cdH en 2 cent DéFI'. En dus is de vraag die voorligt 'ontstellend eenvoudig'. 'Gaan CD&V en/of Open VLD overstag? En zo ja: wie, hoe en wanneer?', klinkt het. Magnette zelf heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het liefst een coalitie zonder de N-VA op de been zou brengen. Al zit de N-VA nog altijd wel mee aan tafel.

Of Magnette een deal met CD&V en/of Open VLD kan opzetten, met de Wetstraat 16 als evident wisselgeld, is voorlopig nog niet duidelijk. En dus krijgt de informateur er nog een weekje bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud