Advertentie

Informateur Michel gaat door tot 21 juli

Charles Michel blijft hopen op een doorbraak. ©belga

Ondanks de groeiende wrevel over de politieke impasse, ziet het ernaar uit dat informateur Charles Michel (MR) nog eens verlengingen wil spelen, tot de nationale feestdag op 21 juli.

Sinds koning Filip MR-voorzitter Charles Michel het veld instuurde als informateur, is het stil geworden. Dat zou een goed teken kunnen zijn, maar in werkelijkheid is het windstil omdat er weinig of niets te melden valt. Michel laat wel verstaan dat er discrete contacten zijn en dat het vertrouwen hersteld is, maar in werkelijkheid krijgt hij geen beweging in de vastgelopen federale formatiegesprekken.

Na de mislukking van Bart De Wever (N-VA) om een centrumrechtse coalitie in de steigers te zetten, met de MR en het cdH aan Franstalige zijde, heeft informateur Michel de ‘kamikazecoalitie’, die inmiddels is omgedoopt tot ‘Zweedse coalitie’ op de tekentafel liggen. Het is een coalitie met de N-VA, CD&V en Open VLD aan Vlaamse zijde, en alleen de MR aan Franstalige zijde. Het is de enige overgebleven optie om nog een centrumrechts verhaal te kunnen schrijven.

Maar CD&V wil maar niet toehappen. Voorzitter Wouter Beke gaf het signaal dat de Vlaamse christendemocraten tijd hebben. Lees: ze zullen zich niet onder druk laten zetten om in een verhaal te stappen dat hen niet zint. En CD&V wil niet weten van een Zweedse coalitie die helemaal blauw zou kleuren. De MR krijgt dan zeven van de veertien ministersposten, terwijl CD&V hooguit twee à drie ministers zou hebben.

De Wetstraat 16 zou dan ook geen zekerheid meer zijn voor Kris Peeters. En de ‘kwestie-Peeters’ is een probleem waarmee CD&V blijft worstelen. De liberalen zouden immers de grootste politieke familie zijn. Bovendien zou Open VLD er dan bij moeten komen, waarna de Vlaamse liberalen meteen ook zullen willen inbreken in de Vlaamse regering. Gisteren herhaalden Herman De Croo en Rik Daems nog dat het voor Open VLD alles of niets is.

Het alternatief voor de Zweedse coalitie is dat er werk wordt gemaakt van een regering met de PS erbij. Dat is de keuze waarvoor CD&V staat, maar het is een keuze tussen de pest en de cholera die Wouter Beke & co niet willen maken. De partij is er bijna altijd bij en laat zich niet onder druk zetten.

CD&V blijft hopen dat het cdH alsnog kan worden overhaald om terug naar de federale onderhandelingstafel te komen als de regeringen in Wallonië en Brussel zijn bezegeld. Het is dus wachten tot dat moment om te zien of er opnieuw beweging komt op het federale schaakbord.

Behalve CD&V lijkt niemand te geloven dat het cdH alsnog zal kunnen worden overhaald om weer met de N-VA om de tafel te gaan zitten, maar een nieuw ‘non’ van cdH-voorzitter Benoît Lutgen is misschien nodig om CD&V ertoe te bewegen toch een keuze te maken. Daarom wil Charles Michel nog even voortdoen als informateur.

Door zelf in de cockpit te blijven zitten, vermijdt Charles Michel ook dat de PS aan zet komt en de MR helemaal buitenspel wordt gezet. Want in een tripartiteconstructie zijn de Franstalige liberalen niet nodig. De PS en het cdH volstaan aan Franstalige zijde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud