Informateurs brachten tussentijds verslag uit bij de koning

Informateur Johan Vande Lanotte. ©BELGA

Didier Reynders en Johan Vande Lanotte hebben vrijdagmiddag een tussentijds verslag van hun informatieopdracht uitgebracht bij koning Filip.

Na de verkiezingen stuurde koning Filip voormalig sp.a-minister Johan Vande Lanotte en MR-vicepremier Didier Reynders in het veld als informateurs. Ze moeten uitzoeken hoe een federale regering op de been kan worden gebracht. Ze probeerden in eerste instantie de N-VA en de PS, de twee grootste partijen van elke taalgroep, bij elkaar te brengen, maar de pogingen daartoe mislukten.

De N-VA wil alleen met de PS praten als het confederalisme op tafel komt, bij de PS klinkt daarvoor een heel luid non. Vande Lanotte en Reynders veranderden daarom het geweer van schouder. Op basis van gesprekken die ze de voorbije weken voerden, willen ze de komende twee weken een preformatienota uitwerken. Die kan dan als basis dienen voor eventuele preformatiegesprekken tussen partijen die bereid zijn hun verantwoordelijkheid op te nemen.

Het ervaren duo heeft vrijdagmiddag koning Filip geïnformeerd over de vooruitgang van de gesprekken. Volgende week zit Vande Lanotte voor een opdracht van de UGent in het buitenland, maar hij grijpt die reis aan om samen met Reynders de nota uit te werken.

Vande Lanotte en Reynders worden op 29 juli opnieuw bij de koning verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud