Informateurs gaan door tot 9 september

De informateurs Didier Reynders (links, MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a). ©BELGA

De federale informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) nemen nog ruim een maand extra om de vorming van een federale regering voor te bereiden.

Reynders en Vande Lanotte hebben voor de vijfde keer bij koning Filip verslag uitgebracht van hun informatieronde. De uitkomst is dat hun verkenningsronde om een federale regering te vormen tot 9 september verlengd wordt. Op 17 augustus komen ze ook met een tussentijds verslag bij de koning.

Het informateursduo kon met een mini-doorbraak naar de koning trekken. Ze kregen na lang masseerwerk zondagavond eindelijk de PS en de N-VA rond de tafel. In de twee maanden sinds de verkiezingen lukte het niet beide partijen elkaar onder vier ogen te laten ontmoeten. Het ging zondagavond alleen via een rondetafel waar ook de liberale familie, de Vlaamse socialisten, CD&V en Groen bij waren. Ecolo stuurde zijn kat, omdat het niet wil spreken, laat staan regeren, met de N-VA.

Nota

Niet dat de N-VA en de PS nu snel samen een regering zullen vormen. PS-kopstuk Paul Magnette liet vandaag na afloop van het partijbureau nog eens verstaan dat daar geen sprake van kan zijn. Maar de eerste ontmoeting biedt een sprankel hoop om de informatieopdracht geloofwaardig voort te zetten.

Reynders en Vande Lanotte legden de zeven partijen een nota voor. Die wordt de basis om verder af te toetsen of er genoeg gemeenschappelijke grond is voor een coalitie. Vande Lanotte en Reynders plannen de hele week bilaterale gesprekken over de nota, die een week lang wordt aangevuld en herschreven met alle input, waarna een nieuwe reeks gesprekken begint.

Niet inhoudelijk

Volgens Vande Lanotte gaat het nog niet om echt inhoudelijke gesprekken. 'Nu zwaaien de partijen met veto's naar elkaar, zonder erbij te zeggen waarom.' Hij wil voor een tiental thema's aflijnen wat de standpunten zijn en wat voor de partijen afzonderlijk essentiële punten zijn. De inhoudelijke gesprekken over hoe een regeerakkoord er kan uitzien, zijn voor later. 'We moeten kijken of we tot een preformatie of formatie kunnen komen', stelde Reynders het cryptisch. 

Er bestaan geen onoverbrugbare kloven, alleen kloven waar geen brug is gebouwd.
Informateurs

Er wordt ook teruggekoppeld naar de regionale informateurs. Hun verdere stappen hebben ook impact op de federale coalitievorming. Langs Vlaamse kant lijkt Bart De Wever de pauzeknop, die hij een maand geleden indrukte, los te laten. Hij heeft later deze week nieuwe gesprekken met het Vlaams Belang gepland. Het is onduidelijk of ook sp.a, Open VLD en CD&V op de koffie gaan.

Waals informateur Elio Di Rupo (PS) spreekt met Ecolo en de MR. De houding van Ecolo bemoeilijkt ook de positie van de PS. Die vreest dat Ecolo niet alleen federaal, maar ook Waals de deur achter zich dichtklapt. Dan wordt het voor de PS meteen erg lastig federaal aan tafel te blijven met de N-VA. De PS is er als de dood voor in Wallonië geconfronteerd te worden met een oppositie van Ecolo en de communisten, terwijl het zelf gevangen zit in een regering met de MR.

Paars-geel

Vande Lanotte en Reynders verkennen nu een paars-geel scenario. Paars-groen, de enige andere optie, is met de afwezigheid van Ecolo - voorlopig - van de baan. De kans is nihil dat Groen blijft zitten als het tot echte onderhandelingen komt. Zowel Ecolo als Groen maken duidelijk dat het samen uit, samen thuis is. Er is geen sprake van een breuk in de special relationship, waarin beide partijen zich als een federale tweeling gedragen.

Groen besloot te gaan luisteren naar de rondetafel zondag, Ecolo niet. Meer valt daar volgens beide partijen niet achter te zoeken. Van twaalf partijen is de informatieronde nu herleid tot zeven. En eigenlijk zes, omdat Groen niet zonder Ecolo wil. Er zijn minstens vijf partijen nodig om een federale meerderheid te vormen.

De afvallingsrace zet ook extra druk op de N-VA en de PS. Al gelooft niemand dat PS en N-VA ooit samen een regering zullen vormen. De informateurs zijn daar minder zeker van. 'De definitie van een kloof is dat er van de ene naar de andere kant bruggen gebouwd moeten worden. Er bestaan geen onoverbrugbare kloven, alleen kloven waar geen brug is gebouwd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud