Inkomen huisarts in tien jaar ruim verdubbeld

Foto HH ©arie kievit/Hollandse Hoogte

Het inkomen van de Belgische huisartsen is de voorbije tien jaar meer dan verdubbeld. Bedroeg dat in 2000 ongeveer 40.000 euro, dan ging dat in 2009 naar 93.243 euro.

Dat schrijft het huisartsenweekblad Medi-Sfeer woensdag, dat een vergelijking tussen acht Europese landen kon inkijken.

Het gaat om het bedrag dat overblijft na aftrek van de kosten voor het beheer van de praktijk en het personeel. Worden die kosten niet afgetrokken, dan kreeg de doorsnee voltijdse huisarts in ons land in 2009 142.481 euro in kas.

De huisarts zag zijn inkomen stijgen door verschillende kleine aanpassingen. Voorbeelden zijn de uitbreiding van het medisch dossier naar patiënten vanaf 50 jaar in 2001 en naar de hele bevolking in 2002 en de invoering van het tarief voor avondconsultaties in 2008. 'Dat was duidelijk een bewuste strategie', zegt hoofdonderzoekster Madelon Kroneman. 'Door het inkomen op te drijven, heeft de overheid het huisartsenberoep aantrekkelijker willen maken. Al dient gezegd te worden dat de meeste specialisten nog altijd een pak meer verdienen.'

Bij de praktijkkosten van de Belgische huisartsen maken de auteurs van de studie wel enig voorbehoud. Terwijl die uitgaven in de andere landen plusminus de helft van de totale inkomsten bedroegen, lag dat aandeel in België op slechts 35 procent. De onderzoekers vonden geen onafhankelijke cijfers voor ons land en baseerden zich daarom op een schatting uit 2001, die ze indexeerden. 'Maar door de complexere praktijkvoering en nieuwe investeringen in ICT liggen die kosten wellicht hoger', aldus Kroneman.

Nederland had van de acht onderzochte landen met 155.715 euro in 2009 het hoogste gemiddelde huisartseninkomen. België komt op de vierde plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud