Inspectie Financiën zet Galant wat uit de wind

©Photo News

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) kan iets geruster adem halen dankzij een rapport van de Inspectie Financiën. Die is erg kritisch voor zowel administratie als de voorgangers van Galant over de procedures rond het inwinnen van juridisch advies. 'Het was de gewoonte om geen openbare aanbestedingen te doen.'

De minister moet zich morgen in de Kamer verantwoorden voor 'Galantgate'. Die draait rond juridisch advies dat het kabinet van Galant bestelde bij het advocatenkantoor Clifford Chance zonder dat eerst een openbare aanbesteding werd uitgeschreven.

Nadat Galant onder vuur kwam te liggen over de aanpak van haar kabinet, bestelde ze een rapport bij de Inspectie Financiën. Die geeft de minister munitie om haar tegenstanders te tackelen, zo blijkt uit het document dat De Tijd kon inkijken. De inspectie maakt duidelijk dat een regeling zoals afgesproken met met Clifford Chance, in het verleden eerder regel dan uitzondering was. 'De gemaakte fouten moeten gerelativeerd worden, net omdat het onder vorige ministers de gewoonte was om geen marktbevraging te doen voor juridische adviezen', klinkt het.

CdH'ers onder vuur

Het rapport nam ook een aantal andere juridische adviezen onder de loep. Daaruit is gebleken dat onder de voor mobiliteit bevoegde politici in 2014, eerst de cdH'ers Melchior Wathelet en Catherine Fonck en vanaf oktober onder Galant, 60 procent van alle kosten verdeeld werden onder twee advocatenkantoren: Stibbe (432.000 euro) en Vandeneynde (155.000 euro).

Dat het rapport de bevoegde cdH'ers onder vuur neemt, is handig voor Galant. Ze kan de conclusies ervan gebruiken om de hardste kritiek van oppositiepartij cdH te counteren en zichzelf uit de wind te zetten.

De inspectie Financiën viseert daarnaast ook de overheidsdienst Mobiliteit. 'Het is duidelijk dat de betrokken dienst niet altijd de regels rond openbare aanbestedingen voor het inwinnen van juridisch advies volgt. Deze praktijk is een gevolg van de oude regelgeving.' De Inspectie geeft nog aan dat de regels rond goed bestuur in de toekomst beter opgevolgd moeten worden.

Vaudeville

Die conclusie is een bijkomende opsteker voor Galant. Het is een tik op de vingers van Laurent Ledoux, de topman van de overheidsdienst Mobiliteit met wie Galant in onmin leeft. Toen Galant onder vuur kwam te liggen, schoof ze de schuld eerst in de schoenen van Ledoux en diens administratie. Maar die liet dat niet zomaar gebeuren. In de Franstalige pers volgde een lange reeks gelekte mails, facturen en nota's, wat leidde tot een vaudeville rond wie nu verantwoordelijk was voor de fouten.

De MR sloot maandagochtend na een interne vergadering de rangen rond haar minister. Het is duidelijk dat de minister dankzij het rapport met een iets geruster gemoed morgen naar Kamer kan afzakken. In de voormiddag komt ook Ledoux aan bod in het parlement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud