Advertentie
Advertentie

Jambon gaat strijd aan met mensensmokkelaars

Vicepremier Jan Jambon. ©BELGA

De federale vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft een taskforce opgericht die de strijd moet aanbinden met mensensmokkelaars. Dat heeft hij zaterdag gezegd op VTM NIEUWS.

'Misdaad zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Als men in Calais strenger gaat optreden, moeten we er rekening mee houden dat de smokkelnetwerken zich naar hier verleggen. Voorkomen is beter dan genezen', zei Jambon tijdens de middageditie van het journaal op de commerciële omroep.

De taskforce brengt alle actoren bijeen die het fenomeen van de mensensmokkel kunnen helpen bestrijden. De federale politie heeft de leiding, maar ook de lokale politie, het parket, de Dienst Vreemdelingenzaken, Fedasil, de provinciegouverneur... zijn betrokken.

Het is de bedoeling dat de nodige informatie bijeengebracht wordt, dat er preventieve acties worden opgezet, dat de smokkelnetwerken in kaart worden gebracht en dat er samen met de buurlanden opgetreden kan worden. 'We maken jacht op wie grof geld verdient op de rug van mensen die je eigenlijk sukkelaars mag noemen en die deze praktijken vaak met hun leven bekopen', zei Jambon.

Calais

Sinds begin vorig jaar stelde de Belgische politie al 372 pv's op wegens mensensmokkel, maar de eigenlijke netwerken zijn nog niet in kaart gebracht. 'We zien wel de link met Calais', verklaarde Jambon. Bij de 372 pv's waren 335 verdachten betrokken, weet het kabinet-Jambon, 40 procent was betrokken in meerdere dossiers.

De meest voorkomende nationaliteit van gekende daders is de Belgische. Daarna volgen de Afghaanse, Iraakse, Iraanse en Albanese nationaliteit.

Aan de slachtofferkant zijn in het eerste semester van dit jaar in de provincie West-Vlaanderen 467 illegale immigranten aangetroffen in het kader van de mensensmokkel. 'Dat is 10 procent minder dan een jaar voordien, wellicht gelet op de reeds verhoogde inspanningen', luidt het bij Jambon. De top-3 van aangetroffen nationaliteiten bestond uit Syriërs, gevolgd door Algerijnen en Marokkanen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud