Jambon: 'Ik heb geleerd uit rel rond asielzoekers'

©BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) moest zich dinsdag in de commissie Welzijn verantwoorden voor zijn uitspraken over asielzoekers. ‘Ik heb hieruit geleerd’, zei hij.

Jambon had op twee bijeenkomsten, waarover De Tijd verslag uitbracht, beweerd dat sommige asielzoekers een huis kunnen kopen met de kinderbijslag die ze retroactief krijgen als ze als vluchteling worden erkend.

Al snel bleek het om een onwaarschijnlijk scenario te gaan, wat tot een politieke rel leidde. ‘Ik heb misschien verkeerd ingeschat dat dit tot zoveel commotie zou leiden’, zei Jambon in de commissie. ‘Ik besef dat ik als regeringsleider moet verbinden. De ploeg, maar ook ruimer dan de ploeg. Ik heb hieruit geleerd.’

Ik heb misschien verkeerd ingeschat dat dit tot zoveel commotie zou leiden.
Jan JAmbon
Vlaams minister-president

Uit cijfers van minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) blijkt dat de uitbetaling van grote bedragen achterstallig kindergeld uitzonderlijk is. De afgelopen vijf jaar zijn aan 111 gezinnen bedragen van meer dan 30.000 euro uitbetaald. Dat geld ging in hoofdzaak niet naar asielzoekers, maar naar Belgen die geen kinderbijslag hadden aangevraagd of die plots recht kregen op een hogere som door een later vastgestelde handicap.

Er werd door de administratie één geval vastgesteld waarbij een recordbedrag van 91.309 euro was uitbetaald aan een gezin dat deels illegaal in België had verbleven. Dat was een uitzonderingssituatie uit het oude federale systeem omdat het kind een handicap had. ‘Maar het ging niet om erkende vluchtelingen’, benadrukte Beke. De regering wil de achterstallige kinderbijslag voor vluchtelingen afschaffen, omdat tijdens de asielprocedure materiële ondersteuning wordt geboden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud