Jambon lanceert proefproject contrapropraganda tegen Syriëstrijders

Jambon gaat de propagandastrijd met de Syriëstrijders aan. ©BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft van Europa de taak gekregen om actief strijders te ontraden om naar conflictgebieden zoals Syrië te vertrekken. Hij zal een 'Contrapropaganda Actie' opzetten. Dat heeft Jambon donderdag in het ATV nieuws gezegd.

Zo een Contrapropaganda Actie-programma bestaat al in het Verenigd Koninkrijk. In dat land schuimt een dienst het internet af, op zoek naar radicaliseringsboodschappen of actieve oproepen om naar Syrië te vertrekken om daar te gaan strijden. De dienst geeft daarop actieve tegenboodschappen op het internet om mensen van het tegendeel te overtuigen.

De federale regering heeft nu het licht op groen gezet om hier ook bij ons werk van te maken. 'De 'deradicalisering' is een topprioriteit voor minister Jambon', verklaart zijn woordvoerder Olivier Van Raemdonck aan Belga.

'En naast repressie heeft ook preventie een plaats in het beleid. Minister Jambon wil in dat verband een regisseursrol opnemen. In het Verenigd Koninkrijk is al gebleken dat contrapropaganda via internet een effectief instrument kan zijn om jihadistische kringen met 'tegengif' te bestrijden. Dat België een leidende rol neemt in dit proefproject is ook te wijten aan het feit dat het probleem van de Syriëstrijders in ons land vrij groot is.'

Vlaams Belang is niet te spreken over het voorstel van minister Jambon. 'Door te proberen islamiserende moslims en jihadisten hier te houden, werkt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) jihadistische aanslagen op Belgische en Europese bodem in de hand.' Dat zegt Barbara Pas, fractievoorzitter van Vlaams Belang in de Kamer, in een persmededeling donderdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud