Advertentie

Jambon onder vuur in Franstalig België

De krant La Libre Belgique wijst op het extreemrechtse verleden van N-VA'er Jan Jambon. ©Dries Luyten

De Brusselse krant La Libre Belgique opende vrijdagochtend de aanval op N-VA’er Jan Jambon. ‘Het troebele verleden van een toekomstige N-VA-minister’, kopte de krant, die schrijft over de ‘foute’ extreemrechtse contacten van de burgemeester van Brasschaat.

De aanleiding voor het stuk zijn enkele uitspraken van FDF-voorzitter Olivier Maingain. ‘Voor het eerst zal in een Belgische regering een partij zitten die in haar rangen mensen telt die nostalgisch zijn naar het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV) en de collaboratie met de nazi’s’, verklaarde hij voor de camera’s van RTL-TVi. Hij verwees daarmee naar Jan Jambon, van wie wordt aangenomen dat hij vicepremier wordt in de volgende federale regering.

La Libre haalt opnieuw de foto boven van Jambon op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds, een vereniging van oud-oostfrontstrijders. Het gaat om een foto van 2001, toen Jambon politiek nog niet actief was. Hij heeft zijn aanwezigheid op die bijeenkomst eerder al 'een vergissing' genoemd.

‘De politieke carrière van deze nationalist kruist op verschillende momenten extreemrechts in Vlaanderen’, schrijft de krant, die wel verschillende bronnen aan het woord laat die erop wijzen dat Jambon zelf niet als extreemrechts politicus kan worden neergezet.

Het is niet de eerste keer dat Jambon onder vuur komt te liggen. Eerder verscheen op de flamingante opiniewebsite doorbraak.be een stuk onder de titel ‘Het brokkenparcours van Jan Jambon’. Hij werd er weggezet als een schadelijk element voor de N-VA.

De N-VA laat verstaan dat ze niet reageert op dergelijke insinuaties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud