Advertentie

Jambon: 'Stop getoeter in de media'

Federaal vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon. ©BELGA

'Stop het getoeter in de media om elkaar zenuwachtig te maken.' Dat zei N-VA-vicepremier Jan Jambon zondag in De Zevende Dag op Eén. Met die woorden reageerde hij op de nervositeit rond de aankomende begrotingscontrole.

In maart komt er een federale begrotingscontrole aan, waar, door de sombere economische vooruitzichten, wellicht extra middelen zullen moeten worden gezocht. Dat heeft volgens Jan Jambon nog niet tot ruzie in de coalitie geleid. 'Maar het is juist dat deze regering regelmatig moeilijke vraagstukken krijgt voorgeschoteld', zei hij zondag.

'Het volgende is de begrotingscontrole. Ik wil de partners oproepen ermee op te houden hun standpunten in de media uit te spelen, laten we dat rond de regeringstafel doen', zei de vicepremier. Volgens hem heeft het getoeter in de media slechts twee effecten. 'Het maakt elkaar zenuwachtig en bij de mensen ontstaat het beeld dat in deze regering geen eensgezindheid heerst.'

Terreurdreiging

De reactie op de verhoogde terreurdreiging, met de inzet van militairen op Belgisch grondgebied, is er volgens de minister van Binnenlandse Zaken in perfecte samenspraak tussen de partijen gekomen. 'Maar ik begrijp Kris Peeters, die zegt dat de militairen moeten verdwijnen als het dreigingsniveau weer daalt. Zolang niveau drie van kracht blijft, zullen er militairen worden ingezet, bij niveau twee kan de politie het aan', zei hij ook in het VTM Nieuws.

De politie zal na de begrotingscontrole extra middelen krijgen, maar Jambon wil ook hun taken reduceren, om zo meer manschappen vrij te maken voor de de kerntaken. 'Zo wordt de politie vandaag ingezet om gestolen goederen naar de eigenaar terug te brengen. Die taak zou door een gemeenteambtenaar kunnen worden uitgevoerd.'

En dan kan de politie zich volgens Jambon focussen op haar kerntaken: de bestrijding van de criminaliteit en de verzekering van de veiligheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud