Jambon strijdt tegen criminele winkels

Door het wetsontwerp van Jambon zullen burgemeesters gemakkelijker winkels met een criminele achtergrond aan banden kunnen leggen. ©BELGA

Een nieuw wetsontwerp moet gemeenten de macht geven vergunningen voor handelszaken te weigeren als er criminele activiteiten achter schuilgaan.

Jambon en zijn collega van Justitie Koen Geens (CD&V) hebben een wetsontwerp klaar dat burgemeesters meer middelen moet geven in de strijd tegen handelszaken waar criminele activiteiten achter schuilgaan. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) donderdag aangekondigd tijdens een symposium in het Nederlandse Maastricht. Het wetsontwerp geeft burgemeesters meer mogelijkheden om winkels en horecazaken aan banden te leggen en eventueel ook vergunningen te weigeren.

Naast die maatregel stellen de ministers de oprichting van een nieuwe dienst voor, naar analogie met het Landelijk Bureau Bibob in Nederland. Bibob staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. Bibob kan een aanvraag weigeren of een vergunning intrekken als ernstig gevaar dreigt dat die vergunning wordt misbruikt. Dat moet voorkomen dat de overheid criminele activiteiten bij wijze van spreken faciliteert.

Dwarsliggen

Het Landelijk Bureau heeft twee hoofdtaken: enerzijds lokale besturen adviseren over het mogelijke misbruik van vergunningen, subsidies en vastgoedtransacties, en anderzijds bestuursorganen voorlichten over de toepassing van de wet-Bibob.

Het is nog niet zeker of het wetsontwerp morgen op de agenda van de ministerraad staat. De MR van premier Charles Michel zou nog dwarsliggen omdat het voorstel het ondernemerschap te veel inperkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content