Jambon voert strijd tegen transmigratie op

Het administratief centrum voor transmigratie komst in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel. ©Tim Dirven

Illegale vluchtelingen op weg naar het VK worden voortaan overgebracht naar het centrum 127 bis in Steenokkerzeel. Dat is de blikvanger in een negenpuntenplan tegen transmigratie.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maakten maandag een pakket maatregelen bekend om de strijd tegen transmigratie op te voeren. 

Transmigranten zijn mensen die illegaal op het Belgisch grondgebied verblijven maar hier geen asiel of een verblijfsvergunning willen aanvragen omdat ze op doortocht zijn naar het Verenigd Koninkrijk. Vaak komen ze uit landen als Eritrea, naar waar ze niet mogen worden teruggestuurd omdat het land te gevaarlijk is.

De voorbije weken klaagden burgemeesters van autosnelweggemeenten dat de problemen met transmigranten op snelwegparkings te groot worden. Het plan van Jambon en Francken is een antwoord op die klachten. 

Transmigrant doodgereden op E40

Bij een ongeval op de E40 in Mannekensvere is zondagavond om 23u30 een transmigrant om het leven gekomen. Dat bevestigt de West-Vlaamse wegpolitie. Het slachtoffer stak de snelweg over en werd gegrepen door een wagen. 

De transmigrant kwam van de snelwegparking en probeerde de snelweg over te steken. Een Tsjechische bestuurder kon de overstekende transmigrant niet meer ontwijken. Door die aanrijding kwam het ook nog tot een botsing met een wagen met een Franse nummerplaat. Beide bestuurders liepen lichte verwondingen op.

De West-Vlaamse snelwegparkings vormen al jarenlang het vaste werkterrein van mensensmokkelaars. Transmigranten proberen zich te verstoppen op vrachtwagens richting Calais, om zo in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Bij een gelijkaardig ongeval kwam in januari in Jabbeke ook al een transmigrant om het leven.

Het negenpuntenplan richt zich op het volledige traject dat migranten afleggen. Het begint met een ontradingscampagne voor wie nog niet vertrokken is. In België wordt het transmigranten moeilijker gemaakt mensensmokkelaars te ontmoeten, worden autosnelwegen, parkings en de haven van Zeebrugge beter bewaakt, en wordt wie is opgepakt naar Steenokkerzeel gebracht om vingerafdrukken te nemen. Er komt meer capaciteit in gesloten centra om mensen op te sluiten voor ze worden uitgewezen.

  1. Nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel. Wie in België op doortocht is naar het VK en wordt opgepakt, wordt overgebracht naar het huidige gesloten centrum 127 bis in Steenokkerzeel. In het centrum zal de federale politie dossiers administratief afhandelen. Ze kan er vingerafdrukken afnemen of opzoekingen in databanken uitvoeren. Maar de betrokken personen kunnen er ook opgesloten worden in afwachting van een beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken. 'Dat zal de lokale politiezones substantieel ontlasten', klinkt het op het kabinet-Jambon. De federale politie zet extra politievoertuigen in, het leger voorziet dagelijks zelfs in een bus.
  2. Verdubbeling capaciteit gesloten centra. In gesloten centra komen er 160 plaatsen voor transmigranten. Nu zijn er dat nog 70. Vanuit die gesloten centra wordt de terugkeer georganiseerd naar het thuisland of naar het eerste land van binnenkomst in Europa.
  3. Intensievere controle langs autosnelweg. De politie zal intensiever controleren langs de reisroutes van transmigranten, om mensensmokkel en overlast tegen te gaan. De gouverneurs krijgen de opdracht die controles per provincie te coördineren.
  4. Ontruiming Maximiliaanpark. Minister Jambon zit maandag samen met de Brusselse burgemeester Philip Close (PS) om het Maximiliaanpark te ontruimen. Opnieuw vindt Jambon dat nodig omdat in het park mensensmokkelaars contact leggen met migranten die naar het VK willen.
  5. Strijd tegen mensensmokkel. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bekijkt met minister van Justitie Koen Geens (CD&V) hoe de strijd tegen bendes van mensensmokkelaars kan worden opgedreven. Jambon verwacht veel van het onderzoeken van gsm's van transmigranten, waaruit moet blijken wie hun contactpersonen zijn.
  6. Beveiliging haven Zeebrugge. Het crisiscentrum Binnenlandse Zaken heeft de opdracht gekregen de veiligheid van de haven van Zeebrugge, voor velen het eindpunt op de Belgische transmigratieroute, beter te beveiligen. Woensdag brengen Jambon en Francken een werkbezoek aan Zeebrugge.
  7. Nauwere samenwerking met het VK. Jambon ontmoet binnenkort de Britse minister van Binnenlandse Zaken. Er wordt bekeken hoe de Britse grenspolitie, die al in ons land aanwezig is, ook op Belgische snelwegparkings kan werken.
  8. Beveiliging snelwegparkings. Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts drijft de beveiliging van de parkings op met hekkens en camera's. Jambon zegt dat de politie intensief blijft controleren en ook private bewaking op post blijft.
  9. Ontrading. Er komen ontradingscampagnes op sociale media. Daarin wordt potentiële migranten duidelijk gemaakt wat de risico's en de gevolgen van illegale migratie zijn, alsook wat de kans is op asiel of verblijf in België. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect