analyse

'Je kunt niet om tafel zitten met collega's die je niet vertrouwt'

CD&V-vicepremier Kris Peeters beschuldigt Open VLD-vicepremier Alexander De Croo ervan info gelekt te hebben om Peeters in een slecht daglicht te stellen. ©Photo News

Tot het vertrouwen hersteld is, zet CD&V het regeringswerk on hold. ‘Behalve voor dringende beslissingen, zoals die over veiligheid’, klinkt het in de entourage van CD&V-vicepremier Kris Peeters.

Het wantrouwen in de regering-Michel is bijzonder groot. Vooral tussen liberaal vicepremier Alexander De Croo en Kris Peeters zit het goed scheef. Aan de basis ligt een interview van Peeters van afgelopen weekend in Le Soir. Daar haalt hij uit naar Open VLD-vicepremier Alexander De Croo, omdat die de perceptie mee gecreëerd zou hebben dat Peeters de grote verliezer is van de onderhandelingen over de taxshift.

Dat gebeurde volgens Peeters via de nieuwssite Newsmonkey. Die pakte twee uur na het akkoord over de taxshift uit met de ‘horrorlijst’ van Kris Peeters, de lijst van belastingverhogingen waarmee CD&V de taxshift wilde financieren, maar die op het njet van Open VLD waren gestoten. Die lijst is volgens Peeters gelekt door De Croo en moest bewijzen dat Peeters de grote verliezer was van de onderhandelingen. ‘Wat er gebeurd is, is heel erg. (…) C’est du jamais vu’, zei Peeters in Le Soir.

In een reactie ontkende De Croo dat hij de lijst heeft gelekt. Tevens zei hij de ‘ongegronde uithaal’ te betreuren. Hij verwees naar Newsmonkey, dat in een artikel verzekerde dat zijn informatie afkomstig was van verschillende bronnen uit verschillende partijen - en dat die dus niet per se of niet alleen aan De Croo moet worden toegeschreven.

‘Als dat zo is, is het probleem nog groter. Want dan zitten er nog meer rotte appels in de kern’, klinkt het bij Peeters. ‘Moet hij met deze mensen praten over een hervorming van Defensie of over zware beroepen? Je kan niet om de tafel zitten met collega’s die je niet kan vertrouwen.’

Zolang de vertrouwenscrisis niet opgelost is, blijft het regeringswerk de facto on hold staan. Zomaar overgaan tot de orde van de dag is onbespreekbaar voor CD&V. ‘Belangrijke beslissingen, zoals dringende veiligheidsmaatregelen, gaan we wel nemen. We zijn professionals, zo’n zaken gaan we niet dwarsbomen.’

Maar beslissingen ‘waarvoor tussen de partners vertrouwen nodig is’ zullen even op zich laten wachten. Zo is de kans klein dat vrijdag op het kernkabinet, waar de uitvoering van de begroting en de taxshift op de agenda staat, al knopen worden doorgehakt.

Volgens CD&V moet premier Charles Michel (MR) eerst bemiddelen vooraleer overgegaan kan worden tot de orde van de dag. ‘Het is aan de premier om uit te maken wat hij gaat ondernemen om het vertrouwen in de kern te herstellen.’ Ook de N-VA legde de bal in het kamp van Michel. ‘De premier moet initiatieven nemen om de onenigheid weg te werken’, verklaarde vicepremier Jan Jambon (N-VA) op Radio 1.

De vraag is wat Michel gaat doen. Een reprimande geven aan De Croo is ondenkbaar. Want dan stort hij zich in het gekibbel. Dat was de afgelopen maanden net de sterkte van de premier. Door boven het gekibbel te staan, slaagde hij erin een rimpelloos parcours te rijden. Dus koos hij er ook gisteren voor om niet te reageren.

Voor Michel is het geen goed nieuws dat twee leden van zijn ploeg al vechtend over straat rollen. Dat nota bene iemand van zijn eigen liberale familie - De Croo - de aanstoker zou zijn, doet extra pijn.

Voor de Vlaamse liberalen zijn het evenmin prettige dagen. Tot dusver slaagden ze erin ver weg te blijven van het gekibbel tussen CD&V en de N-VA, maar nu zijn ze meer dan ooit betrokken partij. En de N-VA? De partij is blij dat ze aan de zijlijn kan toekijken en zich als goede bestuurder kan profileren.

‘Wat wil Peeters hiermee bereiken’, was gisteren te horen in regeringskringen. ‘De parler vrai van Peeters was voor velen een realitycheck, maar het was nodig’, klinkt het in de omgeving van Peeters. De bedoeling is dat iedereen beseft dat met CD&V niet zomaar gesold kan worden. En wie weet valt er in de eindonderhandelingen over de taxshift nog een rijpe appel in de schoot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud