Jetair verliest BTW-gevecht met fiscus

(foto afp) ©AFP

De FOD Financiën krijgt 149 miljoen euro van Jetair. De groep uit Oostende had de BTW op verre reizen teruggekregen van de overheid, maar het Europese Hof oordeelde dat de touroperator die wel degelijk moet betalen

De uitspraak van het Europese Hof van Justitie dateert al van vorige week donderdag. Volgens de touroperators handelde België in strijd met een Europese richtlijn door BTW te heffen op reizen buiten de Europese Unie. Een Belgische rechtbank had de touroperators gelijk gegeven waarop de fiscus een bedrag van 93,3 miljoen zou gestort hebben op een geblokkeerde rekening. Maar het Hof heeft die eerdere uitspraak nu ongedaan gemaakt.

De Europese rechters volgden immers de redenering van de FOD Financiën namelijk dat België beschikt over 'een uitzonderingsmaatregel, waardoor ze dit soort reizen mocht blijven belasten', zo staat in een mededeling van het kabinet van minister van Financiën Koen Geens. De rechtbank van eerste aanleg in Brugge had trouwens ook al gezegd, na een prejudiciële vraag, dat België de Europese wetten niet overtreedt door BTW op verre reizen te heffen.

'Dit betekent dat de FOD Financiën nu 149 miljoen euro van de touroperators zal terugkrijgen', staat nog in het communiqué. Van waar dat bedrag komt is niet duidelijk, omdat over de periode van 2001 tot 2010 eerder dus een bedrag van 93 miljoen zou overgemaakt zijn op die bewaarrekening. Mogelijk moeten boetes betaald worden. De woordvoerster van het kabinet kon niet bereikt worden, de Jetair-woordvoerder wou geen toelichting geven bij het bedrag.

Het belet niet dat Geens ervoor ijvert om die BTW niet langer te heffen om de competitiviteit van de Belgische reissector te behouden, zo gaat het bericht verder. Andere Europese lidstaten hebben die BTW immers al geruime tijd afgeschaft. Maar tot nog toe kon de regering geen akoord bereiken over de afschaffing van deze belasting, aldus nog Geens.

Volgens de Jetair-woordvoerder heeft de beslissing geen impact op de jaarrekeningen van het bedrijf. Jetair is de grootste touroperator van het land met meer dan één miljard euro omzet. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud