Joachim Coens nipt nieuwe voorzitter CD&V

Joachim Coens haalde het met 53,12 procent van de stemmen van jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. ©Photo News

De christendemocraten kiezen voor een ervaren ‘tjeef’ als nieuwe baas.

De Zeebrugse havenbaas Joachim Coens (53) versloeg in de tweede ronde van de CD&V-voorzittersverkiezingen zijn overgebleven rivaal Sammy Mahdi. Hij haalde 53,12 procent van de stemmen. 

Coens presenteert zich als de ervaren burgemeester met internationale bedrijfservaring. Hij was ooit een van de grote beloften van CD&V, die als zoon van het christendemocratische icoon en minister Daniël Coens oranje bloed door zijn aderen heeft stromen.

Dit is een nieuwe start voor de christendemocratie.
Joachim Coens
Voorzitter CD&V

Hij maakte een carrièreswitch toen hij zag dat sommige generatiegenoten meer in aanmerking kwamen voor een ministerportefeuille.

Coens moet CD&V nu mee helpen sturen in de complexe federale formatie. Hoofdonderhandelaar Koen Geens blijft op het standpunt dat de N-VA de kans moet krijgen aan zet te komen in de formatie. Coens zit op dezelfde lijn. 'Het is altijd gevaarlijk op een trein te springen die al rijdt', doelde hij op de paars-groene gesprekken.

Steden

De nieuwe voorzitter moet intern ook schoon schip maken en het zwalpende CD&V weer op de rails krijgen. 'Dit is een nieuwe start voor de christendemocratie. Ik reken op iedereen van jullie, in het bijzonder op Sammy. Dit zullen we samen doen', zo reikte hij zijn concurrent in de race de hand. Hij gaf ook aan dat het profiel van Mahdi complementair is aan het zijne, met Coens die een meer zakelijk profiel heeft, terwijl Mahdi jong branie uitstraalt.

Coens lonkte ook expliciet naar de stedelijke CD&V'ers. Het is geen geheim dat de stedelijke afdelingen, zeker die in Antwerpen, in het kamp van Mahdi zaten. Zij zouden het al langer gehad hebben met het West-Vlaamse overgewicht in de partij. 'Terugkeren naar de stad is een heel belangrijke opdracht. Ik denk dat we overal veel kunnen winnen, maar zeker waar de steden zijn. We gaan nieuwe thema's zetten, nieuwe leden aantrekken, mensen die ons verlaten hebben terughalen', klonk het. 

Ik zal de partij er mee bovenop helpen.
Sammy Mahdi
Jongerenvoorzitter CD&V

Sammy Mahdi, die met 47 procent van de stemmen maar nipt van Coens verloor, zet zijn schouders onder het vernieuwingsproject bij CD&V. 'Ik zal alles geven wat in mij zit om de partij te zien uitgroeien tot de grote partij die ze moet zijn. Mahdi blijft aan de slag als jongerenvoorzitter. Teleurgesteld is Mahdi wel, zei hij achteraf nog. 'Als ik deelneem dan is het om te winnen. Maar als ik zie in welke mate mensen gemobiliseerd geraken, overtuigd zijn van de christendemocratie, zowel jong als oud, dan kan ik het ook als een overwinning beschouwen.'

Joachim Coens (53)

> Burgemeester van Damme en topman van de haven van Zeebrugge.
> Zoon van het christendemocratische icoon Daniël Coens (1938-1992), gewezen Vlaams minister van Onderwijs.
> Klassieke CD&V'er met goede banden in alle geledingen van de christendemocratische zuil.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud