Joachim Coens overweegt te stoppen met formatie-opdracht

Er is een groot probleem ontstaan tussen twee van de drie koningen, Joachim Coens (midden) en Georges-Louis Bouchez (rechts). ©Photo News

CD&V-voorzitter Joachim Coens overweegt zijn opdracht om een nieuwe regering in de steigers te zetten neer te leggen. Hij voert die opdracht momenteel uit met de collega-voorzitters Egbert Lachaert (Open VLD) en Georges-Louis Bouchez (MR).

De aanleiding is een hoogoplopend conflict tussen Coens en Bouchez over een stemming in het parlement over een soepeler abortuswetgeving. Er was afgesproken de stemming over het zomerreces te tillen om het conflict tussen liberalen en christendemocraten niet op de spits te drijven.

Maar Bouchez liet in een tweet weten dat hij de MR-parlementsleden volledig de vrije hand geeft in de stemming, wat Coens als woordbreuk beschouwt.

Bouchez reageert dat er nooit een akkoord met hem was om de stemming over een versoepeling van de abortuswet over het zomerreces te tillen. 'Er is nooit een akkoord geweest', zegt hij. Bouchez liet dat al weten toen de drie partijvoorzitters woensdagavond met hun sherpa's bijeenzaten.

Het veelbesproken wetsvoorstel voorziet in een verlenging van de termijn waarbinnen zwangerschapsafbreking mogelijk is van 12 naar 18 weken. De verplichte bedenktijd wordt in het voorstel korter: 48 uur. Nu is dat zes dagen. Abortus wordt ook uit de strafwet gehaald.

CD&V-voorzitter Coens maakte er een regeringszaak van om de goedkeuring tegen te houden. Logisch, het was een belangrijk punt in zijn verkiezingscampagne als CD&V-voorzitter.

Coens leek een paar weken geleden zijn slag te hebben thuisgehaald. Er was sprake van een deal om de stemming over het zomerreces te tillen en het wetsontwerp weer naar de Kamercommissie te sturen. Zo kon worden vermeden dat het abortusdossier de onderhandelingen over een Arizonacoalitie, zoals een regering met liberalen, christendemocraten, de N-VA en de sp.a maar zonder de PS is gedoopt, zou doorkruisen.

Woordbreuk

MR-voorzitter Bouchez ontkent dat er ooit zo'n akkoord met de Franstalige liberalen is geweest, al wordt hem 'deloyaliteit' verweten nu hij zijn parlementsleden volledig vrij laat stemmen. Die beslissing wekt niet alleen de toorn van Coens, die vindt dat Bouchez woordbreuk pleegt. De demarche zet ook de nieuwe Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in zijn blootje. Hij had zich geëngageerd om het niet tot een stemming te laten komen en had daarvoor in zijn partij de nodige armen omgewrongen. Zijn voorgangster Gwendolyn Rutten was, samen met PS-voorzitter Paul Magnette, de grote trekker van een verdere abortusversoepeling.

Het incident valt de Wetstraat koud op de nek. Net gisteren leek sprake te zijn van een doorbraak. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau zei bereid te zijn tot een gesprek over een Arizonacoalitie zonder de PS. Daarvoor stuurde hij de 'drie koningen' een eigen onderhandelingsnota. Die draagt een rode stempel, met onder meer hogere lonen en pensioenen, lagere facturen, meer geld voor de zorg en een vermogensbijdrage. 'Net nu de trein in het station op vertrekken staat en de deuren van de trein al bijna dicht waren, gebeurt dit', luidt het in Vlaamse kringen. Al denkt Bouchez dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen.

Tot een stemming over de abortuswet kwam het ook niet. Meer dan 50 parlementsleden , onder wie die van het Vlaams Belang, beslisten op vraag van CD&V en N-VA het wetsvoorstel terug te sturen naar de Raad van State voor nieuw advies. Daarmee is de behandeling voorlopig opgeschort en lijkt de bom tijdelijk ontmijnd. Toch waren de reacties redelijk heftig. Op sociale media gingen de poppen aan het dansen, waarbij het ter linker- en rechterzijde verwijten regende.

Voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was dat het sein om er nog een schepje bovenop te doen. Zijn Vlaamse tegenhanger Egbert Lachaert probeerde wel aan schadebeperking te doen, in de hoop de formatiepogingen niet helemaal op te blazen.


Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud