Advertentie
Advertentie

Justitie gaat volledig digitaal

(foto: Belga) ©BELGA

Papieren vonnissen en arresten verdwijnen door een nieuwe databank.

Het Belgische rechtsapparaat zegt het papieren tijdperk eindelijk vaarwel. Voortaan zullen vonnissen, arresten en andere gerechtelijke gegevens digitaal te vinden zijn in één grote databank. Het Antwerpse hof van beroep heeft als eerste toegang gekregen tot de databank.

Zowel de magistraten als de griffiers kunnen al volledig digitaal uitspraken raadplegen. Vanaf de zomer van volgend jaar zullen alle andere hoven van beroep en de arbeidshoven hetzelfde kunnen doen.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wilde het nieuws pas volgende week aankondigen, na de grote staking bij justitie die vandaag plaatsvindt, maar De Tijd kreeg al deze week lucht van het historische project. Het Antwerpse hof van beroep nam de computertoepassing al vorige week, op 4 december, in gebruik, zonder er ruchtbaarheid aan te geven.

De hervorming is revolutionair voor de papieren tijger die het Belgische gerecht al eeuwenlang is. Na deze eerste stap bij de hoven van beroep zullen ook de rechtbanken van eerste aanleg toegang krijgen tot de grote databank. En vervolgens een reeks andere spelers in de gerechtelijke wereld en de overheid: advocaten, gerechtsdeurwaarders, de fiscus en tal van andere overheidsdiensten.

In tegenstelling tot eerdere projecten om justitie te digitaliseren, zijn de plannen nu werkelijkheid geworden. In één week tijd zijn in Antwerpen bijvoorbeeld al 115 nieuwe vonnissen ingescand in het nieuwe systeem.

Barcode

Dat zorgt niet alleen voor een ontlasting van de griffies. Het verhoogt ook de betrouwbaarheid van alle documenten die in een gerechtelijk dossier belanden. Nu gebeurde het wel vaker dat documenten verdwenen of dat per ongeluk verkeerde stukken in een gerechtelijk dossier belandden. In de digitale databank beschikken alle pagina’s over een eigen barcode. Bij de scanning kan dus meteen worden vastgesteld dat een pagina ontbreekt of dat er iets is misgelopen.

Het lijkt evident dat justitie al veel langer had kunnen werk maken van een digitale databank van de vonnissen en arresten, zoals dat bijvoorbeeld in Nederland of de Verenigde Staten al jarenlang het geval is. Maar een van de grote obstakels was dat de verschillende soorten magistraten en andere medewerkers van justitie niet beschikten over compatibele en met elkaar verbonden computers.

Daarom moest minister Turtelboom eerst werk maken van de vervanging van 17.500 oude computers. Die operatie, die de naam ‘PC@work’ kreeg, is al ver gevorderd en zou eind volgend jaar eindelijk afgerond moeten zijn.

‘De relatie tussen justitie en informatica is al jaren een heikel punt’, stelt Turtelboom. ‘Wat in veel huiskamers vandaag bijna vanzelfsprekend is geworden, was tot voor kort nog een verre droom bij het gerecht. In tegenstelling tot de megalomane projecten uit het verleden, zijn we er nu stapsgewijs in geslaagd justitie uit het stenen tijdperk naar de 21ste eeuw te katapulteren.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud